Pyszne, delikatne mięso z indyka ,na dodatek niskokaloryczne. Przygotowane w szybkowarze, podane z ulubioną surówką zasmakuje każdemu :)
Polecam :)
½ kg pierś indycza
Na marynatę
Olej 2-3 łyżki
Łyżka papryki słodkiej
Szczypta chilli
Łyżka lubczyku
Szczypta kurkumy
Natka pietruszki suszona
Łyżeczka czosnku w granulkach
Łyżeczka majeranku
2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka suszonych grzybów zmielonych na mączkę
Sól do smaku
Najpierw sporządzam marynatę. Łączę olej z przyprawami, i dokładnie mieszam. Mięso pozbawiam zbędnych błon i tłuszczu, myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Nacieram obficie przygotowaną marynatą z każdej strony, przygotowaną pierś odstawiam do lodówki, im dłużej tam poleży, tym lepiej, minimum godzina.
Następnie rozgrzewam na patelni niewielką ilość oleju, i obsmażam mięso . Przekładam do szybkowaru, dodaję 50 ml wody. Duszę 30 minut od momentu wzrostu ciśnienia.
Gotową pierś kroję na porcje i podaję z surówkami. Pyszne, soczyste i aromatyczne danie.
Wygląda na to, że masz bardzo smacznego bloga bo ja też z ogromną przyjemnością nominuję Twój blog :)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie;)
UsuńDziękuję Ewuniu, już się w to wgryzam hihi
OdpowiedzUsuńDziwi mnie trochę te 50 ml wody. To raczej za mało na szybkowar. Czy to nie pomyłka?
OdpowiedzUsuńWitam:)
UsuńTe 50 ml w zupełności wystarczy, chyba ze chcesz zrobić sos, wtedy trzeba więcej)