Uwielbiam granaty, dzisiaj użyłam do surówki, efekt super, polecam:)
Surówka z granatem |
Kapusta pekińska ( mniejsza)
1 cebula czosnkowa
1 cebula czerwona
2 kiszone ogórki
1 granat
Łyżka majonezu łagodnego ( babuni)
Kubek jogurtu naturalnego ( 180 ml)
Sól do smaku
Granat myję i wyjmuję nasionka, umytą kapustę drobno szatkuję. Obieram cebule i kroję w drobną kosteczkę. Ogórka kiszonego też kroję w kostkę. Mieszam w misce kapustę z cebulami i ogórkami.
Jogurt mieszam z majonezem, doprawiam solą. Łączę z całością, na koniec dodaję nasionka granatu, Mieszam i podaję. Doskonale pasuje do mięsa.
Jak obrać granat
Bardzo lubię granaty więc szukałam dobrego sposobu na jego
obranie. Poszperałam w internecie, znalazłam sporo metod, ale ta wydaje mi się
najlepsza.
Granata myję i kroję na pół przez środek, następnie nacinam z czterech stron.
Wyciągam nasionka palcami, odsuwając cieniutkie błonki ziarenka same
wyskakują. Wcześniej wydłubywałam je
nożem, lecz marnowało się sporo soku. Tak
więc polecam tą metodę)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)