Gulasz z serduszek i żołądków drobiowych, to jedna z potraw przyrządzanych przez mojego połówka.
Można wykorzystać podroby z kurczaka, lub z indyka, te drugie trzeba gotować dłużej.
Obie wersje pyszne, polecamy :)
1 kg żołądków drobiowych
1 kg serc drobiowych ( można zrobić z samych żołądków)
1 cebula
1 marchewka mała
1 pietruszka mała
kawałeczek selera
2 ząbki czosnku
3 liście laurowe
2-3 kulki ziela angielskiego
8-10 ziarenek pieprzu
2 łyżki papryki słodkiej
planta lub smalec do obsmażania
Żołądki i serca należy oczyścić z żyłek i nadmiaru tłuszczu. Dokładnie umyć i pokroić, serduszka na połowę, po przekrojeniu wypłukać pod bieżącą wodą. Żołądki pokroić w paski.
Warzywa umyć , obrać i pokroić w kostkę.
Warzywa umyć , obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozpuścić połowę tłuszczu, poddusić żołądki, następnie przełożyć je do garnka , dołożyć drugą połowę planty ,obsmażyć serca razem z cebulą i dodać do żołądków,
zalać gorącą wodą, około 1,5 litra , dodać przyprawy , marchew, pietruszkę, selera i czosnek pokrojony w plasterki.
Gotować na wolnym ogniu około 90 minut. Na koniec posolić do smaku, i dodać świeżo zmielonego pieprzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)