środa, 28 listopada 2012

Gulasz podrobowy wg Zbysia

Gulasz z serduszek i żołądków drobiowych, to jedna z potraw przyrządzanych przez mojego połówka.

 Można wykorzystać podroby z kurczaka, lub z indyka, te drugie trzeba gotować dłużej. 

Obie wersje pyszne, polecamy :)










1 kg żołądków drobiowych

1 kg serc drobiowych ( można zrobić z samych żołądków)

1 cebula

1 marchewka mała

1 pietruszka mała

kawałeczek selera

2 ząbki czosnku

3 liście laurowe

2-3 kulki ziela angielskiego

8-10 ziarenek pieprzu

2 łyżki papryki słodkiej

planta lub smalec  do obsmażania



Żołądki i serca należy oczyścić z żyłek i nadmiaru tłuszczu. Dokładnie umyć i pokroić, serduszka na połowę, po przekrojeniu wypłukać pod bieżącą wodą. Żołądki pokroić w paski.


Warzywa umyć , obrać i pokroić w kostkę.




Na patelni rozpuścić połowę tłuszczu, poddusić żołądki, następnie przełożyć je do garnka , dołożyć drugą połowę planty ,obsmażyć serca razem z cebulą i dodać do żołądków, 






 zalać gorącą wodą, około 1,5 litra , dodać przyprawy , marchew, pietruszkę, selera i czosnek pokrojony w plasterki. 

Gotować na wolnym ogniu około 90 minut. Na koniec posolić do smaku, i dodać świeżo zmielonego pieprzu.



Podać z ziemniakami lub pieczywem.

SMACZNEGO!!! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...