Pyszne, chrupiące, pachnące, doskonałe jako gorąca przekąska lub danie obiadowe. Można wykorzystać po rosołowe mięsa:) Smakują zawsze:))
krokiety babci |
Naleśniki
4 szklanki wody gazowanej
2 szklanki mleka
3 jajka
1/ 4 szklanki oleju
½ łyżeczki soli
70 dag mąki pszennej
Farsz
70 dag mięsa ( wołowe i indycze z rosołu)
Warzywa z rosołu
Cebula
lubczyk
pieprz mielony
sól
przyprawa w płynie
Do panierowania
2 jajka
50 ml wody
Sól
Bułka tarta
Mąkę, jajka, wodę, mleko,olej i sól miksuję dokładnie , odstawiam na 10 minut i smażę na patelni bez tłuszczu cienkie naleśniki. Muszą być lekko podpieczone bo inaczej będą się łamać. Z tej ilości smażę około 20 naleśników ( zależy od grubości jaką smażę)
Mięso z rosołu obieram z kości, mielę w maszynce razem z marchewką i pietruszką z rosołu.
Obraną i umytą cebulę kroję w piórka i smażę na łyżce oleju na złoty kolor. Mielę razem z mięsem i warzywami. Farsz doprawiam solą, mielonym pieprzem, lubczykiem i przyprawą w płynie, mieszam.
Nakładam po łyżce na naleśnika i zwijam krokiety.
Panieruję w jajku zmieszanym z wodą i szczyptą soli, oraz w bułce tartej.
Smażę do zrumienienia z obydwu stron.
Podaję z czerwonym barszczem.
Z tej porcji farszu wyszło mi 14 krokietów.
Uwielbiam! muszę zrobić koniecznie!
OdpowiedzUsuńPolecam:)
Usuńdawno nie jadłam już krokietów. mmm az mi w brzuchu zaburczało ;)
OdpowiedzUsuńMyśmy się objedli za wszystkie czasy:))
UsuńSuper takie krokieciki - ja mogę je jeść i jeść i jeść :) najczęściej robię je min. z posiekaną papryką, mielonym mięsem i wszytko na słodko-ostro :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł:) My lubimy jeszcze z pieczarkami i żółtym serem...lub z kapusta i pieczarkami z dodatkiem grzybów leśnych ...mniam:))
Usuń