2 l wywaru /
bulionu warzywnego
½ l zakwasu na żurek
Parę suszonych
grzybków
Łyżka zmielonych suszonych grzybów
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
2 ząbki czosnku
Suszona zmielona włoszczyzna
( 2 łyżki)
Sól do smaku
Łyżka majeranku
Kubek kwaśnej śmietany ( 180 ml)
2 laski chudej drobiowej kiełbasy
Planta lub olej do podsmażenia kiełbasy
Wywar warzywny podgrzewam, dodaję liść laurowy, ziele
ang. plasterki czosnku , wsypuję
zmielone grzyby oraz włoszczyznę i
połamane suszone. Gotuję całość około
25 minut. Po tym czasie wlewam zakwas , dalej gotuję
często mieszając aby się nie przypalił.
Kiełbasę kroję w półplasterki, i podsmażam na patelni.
Gotową dodaję do żurku.
Śmietanę hartuję gorącym żurkiem i dodaję do całości.
Mieszam i gotowe.
Podaję z ziemniakami i jajkiem na twardo.
a ja lubię ten tłusty ;p
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
szana ;)
Mój mężuś woli ten na wędzonce, z dodatkiem tłuściutkiego boczusiu hahhaaa, też czasem robię:)
UsuńPozdrawiam :)
a mi ta wersja podoba się bardzo!
OdpowiedzUsuńdobra alternatywa dla odchudzających się:D
Dokładnie, albo dla niemogących jeść tłusto:)
UsuńUwielbiam żurek, ale bym zjadła! :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się, smacznego:)
UsuńMmmmm... zjadłoby się, ale dzieciaki nie przepadają za kwaskowatymi zupami... dzisiaj ogórkową zostawiły dla psa... a ja tak lubię:(
OdpowiedzUsuńDiana.
Zrób dla siebie Dianko:)
UsuńCzyli przepis na najlepszy obiadek na świecie :)
OdpowiedzUsuń