Około 1 kg szynki wieprzowej
2 łyżki smalcu
3 listki laurowe
4 kulki ziela ang.
10-12 ziarenek pieprzu kolorowego
1 marchewka
1 cebula
3 ząbki czosnku
Sól do smaku
Papryka czerwona w proszku
2 łyżki śmietany
3-4 łyżki skrobi kukurydzianej
Szynkę dokładnie myję i osuszam czystą ściereczką. W rondlu rozpuszczam smalec i opiekam mięso z każdej strony. Dodaję obraną i pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek, i plastry obranej umytej i osuszonej marchewki. Smażę wszystko razem do chwili aż mięso będzie rumiane, trzeba uważać aby nie przypalić.
Następnie zalewam gorąca wodą, tak do 1/3 wysokości mięsa. Dodaję przyprawy i gotuję pod przykryciem około 2 godziny ( do miękkości mięsa) Po tym czasie wyciągam mięsko, i nakrywam w misce folią aluminiową aby nie wystygło.
Wyciągam przyprawy, a sos miksuję dokładnie razem z warzywami . Skrobię mieszam z wodą ( około 150 ml) i dodaję śmietanę, oraz łyżkę papryki czerwonej, łączę razem i zagęszczam tym sos. Szynkę kroję w grube plastry i polewam sosem.
Można podać z ziemniakami, i ulubioną surówką lub tartymi buraczkami.
Następnie zalewam gorąca wodą, tak do 1/3 wysokości mięsa. Dodaję przyprawy i gotuję pod przykryciem około 2 godziny ( do miękkości mięsa) Po tym czasie wyciągam mięsko, i nakrywam w misce folią aluminiową aby nie wystygło.
Wyciągam przyprawy, a sos miksuję dokładnie razem z warzywami . Skrobię mieszam z wodą ( około 150 ml) i dodaję śmietanę, oraz łyżkę papryki czerwonej, łączę razem i zagęszczam tym sos. Szynkę kroję w grube plastry i polewam sosem.
Można podać z ziemniakami, i ulubioną surówką lub tartymi buraczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)