piątek, 2 listopada 2012

Szynka w pysznym sosie





Około 1 kg szynki wieprzowej 
2 łyżki smalcu
3 listki laurowe
4 kulki ziela ang.
10-12 ziarenek pieprzu kolorowego
1 marchewka
1 cebula 
3 ząbki czosnku 
Sól do smaku
Papryka czerwona w proszku 
2 łyżki śmietany 
3-4 łyżki skrobi kukurydzianej








Szynkę dokładnie myję i osuszam czystą ściereczką. W rondlu rozpuszczam smalec i opiekam mięso z każdej strony. Dodaję obraną i pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek, i plastry obranej umytej i osuszonej marchewki. Smażę wszystko razem do chwili aż mięso będzie rumiane, trzeba uważać aby nie przypalić. 

Następnie zalewam gorąca wodą, tak do 1/3 wysokości mięsa. Dodaję przyprawy i gotuję pod przykryciem około 2 godziny ( do miękkości mięsa) Po tym czasie wyciągam mięsko, i nakrywam w misce folią aluminiową aby nie wystygło. 

Wyciągam przyprawy, a sos miksuję dokładnie razem z warzywami . Skrobię mieszam z wodą ( około 150 ml) i dodaję śmietanę, oraz łyżkę papryki czerwonej, łączę razem i zagęszczam tym sos. Szynkę kroję w grube plastry i polewam sosem. 

Można podać z ziemniakami, i ulubioną surówką lub tartymi buraczkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...