Podwójna pierś z kurczaka
Do marynaty:
1 łyżka suszonej cebuli
1 łyżka papryki
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka octu winnego
Sól do smaku
Pieprz mielony
Rozmaryn
_____________________________
Mała kapusta pekińska
Ogórek
Pomidor
Granat
Dresing:
Olej sezamowy
Ocet balsamiczny
Sól
Pierś myję i dzielę na pół. W
miseczce łączę składniki marynaty, pokrywam nią dokładnie kawałki mięsa,
zakrywam folią i odstawiam (nawet na całą noc) do lodówki. Na drugi
dzień smażę piersi, nie dodaję już tłuszczu ponieważ jest w marynacie.
Umytą kapustę drobno szatkuję, układam na talerzu. Ogórka obieram, kroję w półplasterki, tak samo „traktuję” pomidora. Rozkładam na kapuście. Pierś kroję na dowolne kawałki i przekładam na warzywa. Posypuję ziarenkami granatu i polewam dresingiem lub dipem czosnkowym.
Składniki dresingu łączę razem, na 4 części octu balsamicznego 1 część oleju sezamowego, solę do smaku.
Umytą kapustę drobno szatkuję, układam na talerzu. Ogórka obieram, kroję w półplasterki, tak samo „traktuję” pomidora. Rozkładam na kapuście. Pierś kroję na dowolne kawałki i przekładam na warzywa. Posypuję ziarenkami granatu i polewam dresingiem lub dipem czosnkowym.
Składniki dresingu łączę razem, na 4 części octu balsamicznego 1 część oleju sezamowego, solę do smaku.
wygląda interesująco. własnie jestem na etapie poszukiwań połączen z granatem, bo będe walczyć z tym owocem w niedzielę. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, granat nadaje lekkiej kwaskowatości, jest kapitalny:)
OdpowiedzUsuń