czwartek, 29 listopada 2012

Razowe pióra a la bolognese





Opakowanie makaronu penne, pełne ziarno ( 400 g)
60 dag mięsa , u mnie łopatka
3 łyżki oleju
½  l soku pomidorowego
Łyżeczka oregano
Łyżeczka  tymianku
Łyżeczka  bazyli
Pełna łyżka suszonej  włoszczyzny ( zmielona)
Łyżka papryki  słodkiej
1 łyżka skrobi kukurydzianej
Sól  do smaku( około łyżeczki)
Pieprz czarny mielony  do smaku ( ¼ - ½  łyżeczki )
---------------------------------------







Mięso myję, dzielę na kawałki i mielę.  Na  patelni  rozgrzewam olej , przekładam mięso i smażę około 5 minut.
W między czasie gotuję  makaron, i przygotowuję  sos.
Do garnuszka wlewam 400 ml soku  pomidorowego  i dodaję  zioła  oraz przyprawy, dokładnie mieszam.  Wlewam do podsmażonego mięsa. Duszę całość około 20 minut, na wolnym ogniu. Pod koniec mieszam skrobię z reszta soku i zagęszczam sos. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Ugotowany makaron ( al dente ) odcedzam , nakładam na talerz i polewam gorącym sosem .
Szybko, smacznie i domowo:) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...