Opakowanie makaronu penne, pełne ziarno ( 400 g)
60 dag mięsa , u mnie łopatka
3 łyżki oleju
½ l soku pomidorowego
Łyżeczka oregano
Łyżeczka tymianku
Łyżeczka bazyli
Pełna łyżka suszonej
włoszczyzny ( zmielona)
Łyżka papryki
słodkiej
1 łyżka skrobi kukurydzianej
Sól do smaku( około
łyżeczki)
Pieprz czarny mielony
do smaku ( ¼ - ½ łyżeczki )
---------------------------------------
Mięso myję, dzielę na kawałki i mielę. Na patelni rozgrzewam olej , przekładam mięso i smażę około 5 minut.
W między czasie gotuję makaron, i przygotowuję sos.
Do garnuszka wlewam 400 ml soku pomidorowego i dodaję zioła oraz przyprawy, dokładnie mieszam. Wlewam do podsmażonego mięsa. Duszę całość około 20 minut, na wolnym ogniu. Pod koniec mieszam skrobię z reszta soku i zagęszczam sos. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Ugotowany makaron ( al dente ) odcedzam , nakładam na talerz i polewam gorącym sosem .
Szybko, smacznie i domowo:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)