środa, 17 lipca 2013

Zapiekanka z brokułem i makaronem

Dzisiaj był eksperyment z zapiekanką, wymyślona w kilka chwil, wyszło super, zresztą  same pyszności, makaron z pełnego przemiału rurka cięta Czaniecki   , pomidory suszone z bazylią od Kamisa , papryka, brokuł, pieczarki i mięsko z indyka, poezja, spróbujcie, smacznego:)






250 g makaronu rurka z pełnego przemiału Czaniecki

50 dag pieczarek

1 duża cebula

50 dag mięsa mielone z indyka

Brokuł

Papryka czerwona

25 dag twardego żółtego sera

2 x fix , 4 sery z brokułami 

200 ml wody

2 śmietany 18% ( 2 x 180ml)

2 gałązki świeżego oregano ( posiekać)

Łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis

Pieprz mielony Kamis

Sól ziołowa








Makaron gotuję w osolonej wodzie na pół twardo ( al’ dente ) odstawiam na durszlaku. 

Brokuł myję i dzielę różyczki na małe kawałki. ( można go ublanszować) Umytą paprykę kroję w kosteczkę. Cebulę obieram, myję i kroję w pół plasterki . Ser trę na tarce o grubych oczkach. 

Pieczarki obieram, następnie myję i kroję w plasterki, obgotowuję, odcedzam i przekładam na rozgrzany olej, dokładam cebulę, chwilę smażę po czym dodaję mięso mielone. Przyprawiam pieprzem mielonym i solą ziołową. Przesmażam całość jakieś 20 minut. 

W naczyniu do zapiekania ( 22 x 37) układam makaron, na makaron mięso z pieczarkami, następnie warzywa które posypuję solą ziołową i suszonymi pomidorami. Na warzywa wykładam starty żółty ser. 

W kubeczku rozrabiam sosy serowe z wodą i śmietaną, oraz usiekanym oregano. Wylewam równomiernie po wierzchu zapiekanki. 

Wstawiam do gorącego piekarnika, Piekę 30 minut w temp 190 -200 st. C.



6 komentarzy:

  1. Lubię takie zapiekanki, często robię miszmasz z tego co mam w lodówce:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapiekanka jst dobra właśnie na zrobienie czegoś dobrego, wydawało by się z niczego:)

      Usuń
  2. uwielbiam zapiekanki ;) i te warzywne i te bardzo tuczące ;) pysznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję Kasiu, u nas też zapiekanka wysoko stoi:)

      Usuń
  3. na zapiekankę zawsze się skuszę:) to jedne z moich ulubionych obiadów:)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)