niedziela, 11 sierpnia 2013

Jarzynowy krupniczek

Zapraszam na pyszny krupnik wzbogacony ulubionymi warzywami, fasolką szparagową, kapustą....Smacznego:)




70 dag mięsa rosołowego z indyka

2 marchewki

Korzeń pietruszki

Ćwiartka selera

Kawałek białej kapusty (1/8)

25 dag żółtej fasolki szparagowej

Kawałek pora

4-5 ziemniaków
kasza ( 1 i 1/2 łyzki na litr zupy)

Pieprz czarny ziarenka ( 8-10)

2 kulki ziela ang.

2 ząbki czosnku

Sól i pieprz do smaku

Łyżka przyprawy fit up z błonnikiem i lubczykiem Kamis

 Kubek śmietany (150 ml)






Mięso na rosół myję i zalewam w garnku zimną wodę, doprowadzam do wrzenia, ewentualne szumy zbieram.  Dodaję przyprawy i  gotuję około pół godziny.
Warzywa myję i te które trzeba obrać, obieram.  Ziemniaki kroję w kostkę i zalewam w osobnym naczyniu wodą. Marchew, seler, pietruszkę trę na tarce o grubszych oczkach. Z fasolki odcinam końcówki i kroję na kawałki , por w plasterki , kapustę szatkuję.  Wszystkie warzywa  i plasterki czosnku  przekładam do gotującego się mięsa.  Po czym mięso  wyciągam i po przestudzeniu obieram z kości i dodaję do krupniku.
Kaszę przepłukuję pod bieżącą wodą i również dodaję do garnka z zupą. Mieszam i gotuję całość do miękkości ziemniaków  i kaszy.  Na koniec  dodaję przyprawę Fit up i zabielam śmietaną ,dodaję natkę pietruszki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)