Biała kiełbasa (kupujcie dobrej jakości, czytajcie skład!!! ) opleciona delikatnym francuskim ciastem, doprawiona majerankiem i czosnkiem.
Doskonała przekąska na każdą okazję.
Na Wielkanoc obowiązkowo:)
4 białe parzone kiełbasy dobrej jakości
gotowe ciasto francuskie
majeranek -1 łyżka
czosnek w granulkach- 1 łyżeczka
1 jajko
Najpierw włączamy piekarnik, termoobieg 180 st.C .
Kiełbaski przecinamy wzdłuż, ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 8, w miarę jednakowych pasków.
Jajko roztrzepujemy, dodając łyżkę majeranku, i łyżeczkę czosnku w granulkach.
Na blaszkę rozkładamy papier do pieczenia, smarujemy go cieniutko olejem.
Każdą połówkę kiełbaski owijamy paskami ciasta francuskiego i układamy na blaszce zostawiając odstępy, ciasto podczas pieczenia rośnie.
Smarujemy obficie jajkiem z przyprawami i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy 25 - 30 minut, 180 st.C ,termoobieg.
Podajemy na liściach sałaty, z chrzanem, musztardą lub
sałatką jarzynową czy ziemniaczaną.
Smacznego!
Fajny masz opis:) Fotki rewelacyjne, a potrawy wyglądają na bardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńPrzepis rewelacyjny! Ciasto francuskie przed pokrojeniem posmarowałam jeszcze od wewnętrznej strony musztardą ... mmm pycha!
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo:) Dziękuje i pozdrawiam :)
Usuń