wtorek, 22 maja 2012

Białe kiełbaski w cieście francuskim


Biała kiełbasa (kupujcie dobrej jakości, czytajcie skład!!! ) opleciona delikatnym francuskim ciastem, doprawiona majerankiem i czosnkiem.

 Doskonała przekąska na każdą okazję. 

Na Wielkanoc obowiązkowo:)





    4 białe parzone kiełbasy dobrej jakości 
    gotowe ciasto francuskie 
    majeranek -1 łyżka
    czosnek w granulkach- 1 łyżeczka
    1 jajko







Najpierw włączamy piekarnik, termoobieg 180 st.C . 

Kiełbaski przecinamy wzdłuż, ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 8, w miarę jednakowych pasków. 

Jajko roztrzepujemy, dodając łyżkę majeranku, i łyżeczkę czosnku w granulkach. 

Na blaszkę rozkładamy papier do pieczenia, smarujemy go cieniutko olejem. 

Każdą połówkę kiełbaski owijamy paskami ciasta francuskiego i układamy na blaszce zostawiając odstępy, ciasto podczas pieczenia rośnie. 

Smarujemy obficie jajkiem z przyprawami i wkładamy do nagrzanego piekarnika. 

Pieczemy 25 - 30 minut, 180 st.C ,termoobieg. 

Podajemy na liściach sałaty, z chrzanem, musztardą lub 
sałatką jarzynową czy ziemniaczaną.

 Smacznego!











4 komentarze:

  1. Fajny masz opis:) Fotki rewelacyjne, a potrawy wyglądają na bardzo apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis rewelacyjny! Ciasto francuskie przed pokrojeniem posmarowałam jeszcze od wewnętrznej strony musztardą ... mmm pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi bardzo:) Dziękuje i pozdrawiam :)

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...