czwartek, 21 lutego 2013

Krem a'la ukraiński

Znudzona tradycyjnym barszczem 
postanowiłam pokombinować, 
 wyszedł kremowy, smaczny i pożywny;) 
Krem a'la ukraiński:)


Mrożonka barszcz ukraiński  ( 450 g x 2)
10 dag masła
3 ząbki czosnku
kostka z zielem ang. i liściem laurowym
3 pełne łyżki tartych buraczków marynowanych
Łyżka kminku
200 ml kwaśnej śmietany
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
 Dodatki
Jajka ugotowane na twardo
Biała konserwowa fasolka




W garnku rozpuszczam masło, wsypuję mrożonki i mieszam . Dodaję pokrojony w plasterki czosnek, dodaję kostkę rosołową.  Warzywa duszą się do momentu rozmrożenia, następnie dodaję tarte buraki, mieszam całość ,zalewam gorącą wodą i wsypuję kminek. Gotuję około 20 minut.
Po tym czasie zupę miksuję blenderem .  Dodatkowo przecieram przez sitko.
Na koniec zaciągam śmietanką rozmieszaną ze skrobią. Podaję z jajkami na twardo i białą fasolką.



Zimowa zupa krem

2 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...