Bitki wieprzowe, w pysznym , pikantnym sosie. Polecam doskonałe przyprawy od Kamisa
Kolejny raz Inspiracje, zainspirowały mnie do wykonania pysznego obiadku:)
Smacznego:)
około kg mięsa z
łopatki wieprzowej
Przyprawy wg gustu:
słodka papryka
czosnek granulowany
imbir’
płatki chili
tymianek
suszona włoszczyzna ( około 2 łyzki)
sól
masło klarowane do obsmażenia bitek
ew. łyżka skrobi kukurydzianej
śmietana do zagęszczenia sosu
Rozbite kawałki
łopatki natrzeć przyprawami, trzeba uważać z chili jeśli nie lubimy
ostrego.
Tak przyprawione mięso wkładam do woreczka i wstawiam do
lodówki na parę godzin, nawet na noc.
Następnie mięso obsmażam na klarowanym maśle, dodaję suszoną
włoszczyznę, chwilkę duszę aż włókna na mięsie się pozamykają. Wtedy podlewam
gorącą wodą, tyle aby mięso było przykryte.
Jeśli gotuje w szybkowarze to trwa to 20 minut, jeśli
tradycyjnie godzinę.
Gdy mięso jest już miękkie, wyciągam je z wywaru. Sos
miksuję, i zaprawiam śmietaną rozmieszaną ze skrobią.
bardzo lubię bitki:)
OdpowiedzUsuń