środa, 27 lutego 2013

Bitki z chili

Bitki wieprzowe, w pysznym , pikantnym sosie. Polecam doskonałe przyprawy od  Kamisa 
Kolejny raz Inspiracje, zainspirowały mnie do wykonania pysznego obiadku:) 

Smacznego:)



około kg mięsa z  łopatki  wieprzowej
Przyprawy wg gustu:
słodka papryka
czosnek granulowany
imbir’
płatki chili
tymianek
suszona włoszczyzna ( około 2 łyzki)
sól
masło klarowane do obsmażenia bitek 
ew. łyżka skrobi kukurydzianej
śmietana do zagęszczenia sosu






 Mięso należy umyć pod bieżącą wodą i osuszyć.  Pokroić na odpowiednie dla siebie porcje , następnie rozklepać tłuczkiem, najlepiej zrobić to wkładając mięso do woreczka foliowego.
Rozbite kawałki  łopatki natrzeć przyprawami, trzeba uważać z chili jeśli nie lubimy ostrego.
Tak przyprawione mięso wkładam do woreczka i wstawiam do lodówki na parę godzin, nawet na noc.
Następnie mięso obsmażam na klarowanym maśle, dodaję suszoną włoszczyznę, chwilkę duszę aż włókna na mięsie się pozamykają. Wtedy podlewam gorącą wodą, tyle aby mięso było przykryte.
Jeśli gotuje w szybkowarze to trwa to 20 minut, jeśli tradycyjnie godzinę.
Gdy mięso jest już miękkie, wyciągam je z wywaru.  Sos  miksuję, i zaprawiam śmietaną rozmieszaną ze skrobią. 




1 komentarz:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...