Dzisiaj zapraszam na pizzę z salami i oliwkami,
pyszotka, ciasto wspaniałe,
nie został nawet okruszek:)
Ciasto drożdżowe: ( na dwie blaszki 30 x 36 cienkie ciasto, lub jedna grubszy spód )
5 dag drożdży
330 ml ciepłego mleka
50 dag pszennej mąki
110 ml oleju
łyżeczka soli
½ łyżeczki cukru
2 pełne łyżki ziół prowansalskich
Dodatki:
Chatnej( 250 ml)- świetnie nada się lutenica miałam końcówkę niestety…
Czerwona cebulka
Oliwki u mnie czarne
Ser żółty w plastrach i tarty ( około 40 dag)
Salami około 35 dag
Słodka papryka w proszku
Drożdże kruszę do
ciepłego mleka i dokładnie mieszam, muszą się
całkiem rozpuścić. Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, cukier, wlewam
olej, wsypuję zioła prowansalskie i wlewam mleko z rozpuszczonymi drożdżami.
Wszystko mieszam za pomocą rogolki.
Następnie ciasto przekładam na stolnicę obsypaną mąkę , i wyrabiam
ręcznie, ciasto jest mięciutkie i świetnie się ugniata.
Gotowe wykładam na blaszkę posmarowaną olejem i
rozciągam dłońmi. Nakrywam ściereczką i zostawiam aby ciut
podrosło.
W międzyczasie przygotowuję dodatki. Plasterki salami kroję na cztery części. Cebulę obieram i myję,
następnie kroję w pół plasterki.
Ciasto smaruję sosem ( chatnej) na to rozkładam cebulę,
następnie układam plasterki sera żółtego, kolejna warstwa to salami, którą
posypuję czerwona papryką. Na salami
układam pokrojone oliwki , wierzch posypuję tartym serem.
Pizzę wkładam do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piekę
jakieś 20-25 minut. Trzeba sprawdzać, jak ciasto się zrumieni jest upieczone;)
Smacznego:D
Zgadza się, pizza przepyszna. Pozdrawiam i dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz:)
UsuńZgadza się, pizza przepyszna. Ciasto delikatne i kruche, zresztą bardzo smaczne. Pozdrawiam i dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń