wtorek, 12 lutego 2013

Burgery light

Obalam teorie że burgery muszą być wysokokaloryczne, 
moja wersja burgera, z indyka na sałacie..z przyprawą do hamburgerów od Kamisa...mniamm:) 
Zapraszam:)






około kilograma mięsa z indyka( pierś i udziec) 


jajko 

2 łyżki oleju z pestek winogron 

2 czerwone cebule 

3 -4 ogórki kiszone 

3 – 4 pomidory 

liście zielonej sałaty 

musztarda 

ketchup


Mięso myję i  mielę w maszynce, wbijam jajko, dodaję przyprawy i dokładnie wyrabiam masę mięsną. 
Rozgrzewam patelnię, ( można także smażyć na grillu) mięso polewam delikatnie olejem , formuję burgery i smażę, po około 3 minuty z każdej strony.

Obieram cebulę i kroję w piórka, sałatę myję i osuszam, rozkładam na talerzu. Umyte pomidorki kroję w plastry, tak samo kroję kiszone ogórki. Na liście sałaty układam burgery, na nie pokrojone warzywa, polewam musztardą i ketchupem.
 Zwijam w liścia i zajadam jak tradycyjnego burgera, tyle że bez bułki:)


Przyprawa do hamburgerów od Kamisa nie zawiera glutaminianu, jest skomponowana z naturalnych składników,i to mnie zachęciło do jej użycia. To doskonała mieszanka  ziół i przypraw takich jak : czosnek, chili  papryka słodka, kolendra, majeranek, pieprz. 

Burgery są pachnące i smaczne. Polecam z czystym sumieniem;)







Od serca dla serca i dla watrobyProtalowe dania i przekąski

3 komentarze:

  1. ja robię podobne, tylko piersi z indyka nie mielę a smaże na patelni grilowej, burgery wychodzą super ;)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...