Pyszne serniczki, babeczki jak kto woli, smakują wybornie:)
serek homogenizowany waniliowy ( 50 dag)
4 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki budyniu śmietankowego/ waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli do ubicia białek
Najpierw oddzielam żółtka od białek, białka ubijam ze szczyptą soli,
pod koniec dosypując cukier. Do rondelka przekładam ser, dodaję żółtka i
budyń wymieszany w proszkiem do pieczenia. Miksuję całość na gładką
masę. Następnie dodaję ubite na sztywno białka, i delikatnie mieszam.
Masą napełniam foremki do muffinek, babeczek, . Wstawiam do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piekę około 25 minut.
Po upieczeniu zostawiam do całkowitego wystudzenia, później zostaje dowolne dekorowanie. U mnie polewa czekoladowa, i czekoladowe serduszka.
Ta porcja wystarcza na 22-24 babeczki ( zależy od wielkości foremek)
Masą napełniam foremki do muffinek, babeczek, . Wstawiam do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piekę około 25 minut.
Po upieczeniu zostawiam do całkowitego wystudzenia, później zostaje dowolne dekorowanie. U mnie polewa czekoladowa, i czekoladowe serduszka.
Ta porcja wystarcza na 22-24 babeczki ( zależy od wielkości foremek)
Wyglądają cudnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i smakują cudnie;)
UsuńWitam, korzystalam z Twojego przepisu, ktory jest bardzo prosty (wlasnie dlatego na niego sie skusilam, bo ekspertem od pichcenia nie jestem :P) i zrobilam wczoraj je po raz pierwszy. Masa pieknie w piekarniku wyrosla lecz po upieczeniu opadla. Mialam tez ogromne problemy z wyciagnieciem serniczkow z papilotek, polowa ciasteczka zostala na papierkach. Moje pytanie brzmi czy zawsze sa takie problemy z wyciagnieciem ciastka czy po prostu cos zrobilam zle. Same ciasteczka bardzo puszyste i bardzo dobre w smaku. Dziekuje za przepis :)
OdpowiedzUsuńWitaj.
UsuńJak to z sernikami bywa czasem opadają, jak widać na fotkach u mnie też część opadła, z papilotek wyciągam zupełnie wystudzone i nie ma z tym problemu, może za szybko chciałaś spróbować;)