Uwielbiamy serniki, dzisiaj wersja z brzoskwiniami,
pyszny i nie za bardzo słodki:)
*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*
Na kruchy spód;
20 dag mąki pszennej
5 dag cukru
Łyżeczka cukru z wanilią
10 dag masła
1 jajko
Na masę serową;
1 kg białego sera ( u mnie półtłusty)
15 dag cukru
Budyń śmietankowy
Aromat pomarańczowy
3 jajka
Na kruszonkę:
20 dag mąki pszennej
10 dag cukru
10 dag masła lub margaryny
Dodatkowo 2 brzoskwinki z puszki
Najpierw robię spód ciasta,
mieszam mąkę z cukrami , siekam masło, wbijam jajko i ugniatam kruche
ciasto. Wylepiam nim blaszkę do pieczenia . Blaszkę ( 38 x 27) wyłożyłam oczywiście
papierem do wypieków. Górę ciasta nakłuwam widelcem.
Ser zmieliłam dwa razy, dodałam cukier, budyń, jajka, aromat
miksowałam do uzyskania gładkiej masy.
Gotową przełożyłam na
kruchy spód.
Brzoskwinie pokroiłam w plasterki i poukładałam na masę
serową.
Następnie zrobiłam kruszonkę, zagniatając palcami mąkę z
cukrem i masłem. Skruszyłam ją na
brzoskwinie.
Sernik piekłam około godziny, w 180 st. C
Po wystudzeniu można polać lukrem , polewą , lub posypać ,
tak jak ja cukrem pudrem.
Według mnie, wszytskie serniki są rewelacyjne. :)
OdpowiedzUsuńJa do tej pory niechętnie piekłam, bo nie czułam się zbyt dobrze w tym temacie. Całkiem niedawno jednak zrobiłam swój pierwszy sernik i od tamtej pory szaleję z mikserem po kuchni i szukam nowych receptur na słodkie wypieki. :)
Twój przepis również wypróbuję. :)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie. :)
Również pozdrawiam, i chętnie odwiedzę:)
Usuńuwielbiam ;d
OdpowiedzUsuńNie pamiętam kiedy jadłam sernik z brzoskwiniami! za to pamiętam, że piekąc go po raz pierwszy zupełnie mi nie wyszedł!całuję
OdpowiedzUsuńGosiu, najwyższa pora go upiec:)
UsuńTakiemu serniczkowi się nie odmawia :D
OdpowiedzUsuńDokładnie;)
UsuńO rany..zjadłabym takiego pysznego serniczka..
OdpowiedzUsuńProszę sie czestować:)
UsuńŚwietny, przepis, dziękuję za inspirację i pozdrawiam! :-)
OdpowiedzUsuń