wtorek, 19 lutego 2013

Gulaszowy kociołek z grzybami

Pyszny, rozgrzewający gulasz z grzybami leśnymi, 
o tej porze roku wskazany,
zasmakuje każdemu, zapraszam:) 

Pyszny, rozgrzewający gulasz z grzybami leśnymi


Około kg mięsa gulaszowego z indyka
½ kg mrożonych grzybów
1 cebula
2 łyżki suszonej włoszczyzny
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
Kostka mięsna
Smalec lub Planta – 2 łyżki
2 łyżki papryki słodkiej
2 łyżki gęstej śmietany
Sól i pieprz do smaku

Mięso myję i  kroję w kostkę.  Przekładam na rozgrzaną w garnku Plantę 

Dodaję włoszczyznę , ziele ang. i listki laurowe. Obraną cebulę kroję w piórka i dodaję do mięsa. Mieszam i duszę  około 20  minut pod przykryciem.



Mięso myję i  kroję w kostkę.  Przekładam na rozgrzaną w garnku Plantę .  Dodaję włoszczyznę , ziele ang. i listki laurowe. Obraną cebulę kroję w piórka i dodaję do mięsa. Mieszam i duszę  około 20  minut pod przykryciem.
Osobno przygotowuję  grzyby. Na  patelni rozpuszczam Plantę , przekładam mrożone  grzyby, podlewam gorącą wodą i duszę około 15 minut, następnie doprowadzam  do całkowitego odparowania wody. Wtedy przekładam je do mięsa.  Można dodać kostkę bulionową mięsną.
Zalewam wrzątkiem,  gotuję  jeszcze około  40 minut ( do miękkości mięsa)
Na koniec dodaję  paprykę, zaprawiam śmietaną i doprawiam do smaku. 
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...