Pyszny, rozgrzewający gulasz z grzybami leśnymi,
o tej porze roku wskazany,
zasmakuje każdemu, zapraszam:)
Pyszny, rozgrzewający gulasz z grzybami leśnymi |
Około kg mięsa gulaszowego z indyka
½ kg mrożonych grzybów
1 cebula
2 łyżki suszonej włoszczyzny
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
Kostka mięsna
Smalec lub Planta – 2 łyżki
2 łyżki papryki słodkiej
2 łyżki gęstej śmietany
Sól i pieprz do smaku
Mięso myję i kroję w kostkę. Przekładam na rozgrzaną w garnku Plantę |
Dodaję włoszczyznę , ziele ang. i listki laurowe. Obraną cebulę kroję w piórka i dodaję do mięsa. Mieszam i duszę około 20 minut pod przykryciem. |
Mięso myję i kroję w
kostkę. Przekładam na rozgrzaną w garnku
Plantę . Dodaję włoszczyznę , ziele ang.
i listki laurowe. Obraną cebulę kroję w piórka i dodaję do mięsa. Mieszam i
duszę około 20 minut pod przykryciem.
Osobno przygotowuję
grzyby. Na patelni rozpuszczam
Plantę , przekładam mrożone grzyby,
podlewam gorącą wodą i duszę około 15 minut, następnie doprowadzam do całkowitego odparowania wody. Wtedy
przekładam je do mięsa. Można dodać
kostkę bulionową mięsną.
Zalewam wrzątkiem,
gotuję jeszcze około 40 minut ( do miękkości mięsa)
Na koniec dodaję paprykę,
zaprawiam śmietaną i doprawiam do smaku.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)