Najlepsze placki ziemniaczane są tarte ręcznie na tarce,
żadne wymyślne urządzenia jej nie dorównają:)
Dzisiaj tradycyjne, bez zbędnych dodatków, podałam do nich zimny kefir......pyszotka;))))
Około 1 i ½ kg ziemniaków
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
2 jajka
2 płaskie łyżeczki pieprzu mielonego
ziarenka smaku i maggi wg gustu
3- 4 łyżki grysiku
Olej do smażenia
Ziemniaki należy obrać, umyć i
zetrzeć na tarce, ręcznie, takie są najlepsze.
Obraną cebulę i czosnek także trzemy na tarce.
Dodajemy jajka, kaszę, pieprz, ziarenka smaku i maggi.
Mieszamy wszystko dokładnie.
Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką porcje ciasta i smażymy z obu stron na rumiano.
Takie placuszki są chrupiące i pyszne.
Podaję z mlekiem lub kefirem, pycha;)
Narobiłaś mi smaka, mniam :)
OdpowiedzUsuńI o to chodziło ;)
Usuń