Małe kruche i słodkie, raj dla podniebienia :)
Bezy z bitą śmietaną i owocami :)
---------------
5 białek
15 łyżek cukru
1 łyżka skrobi kukurydzianej
2 łyżki kawy inki
1 łyżeczka octu winnego
do dekoracji śmietana kremówka ( 250 ml) + śmitanfix+ łyżka
cukru
dowolne owoce
czekoladowe ozdoby
Białka wlewam do wyższego naczynia, i ubijam na sztywno dosypując porcjami cukier.
Jak są już porządnie ubite dodaję łyżeczkę octu winnego , łyżkę skrobi, sypką kawę inkę i delikatnie mieszam całość.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, i dla ułatwienia narysowałam serca, następnie wypełniam je masą bezową .
Wkładam do nagrzanego piekarnika do 140 – 150 st. C ( termo obieg) i piekę ( suszę) około 70 minut.
Pozostawiam do całkowitego wystudzenia.
Następnie ubijam schłodzoną śmietanę z cukrem, i śmietan-fixem.
Zimne bezy dekoruję przed podaniem.
super deser i pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu:)
Usuń