sobota, 29 listopada 2014

Zakwas na barszcz z warzywami - najlepszy barszcz kiszony


Zachęcam do kiszenia barszczu, domowy najlepszy, bez dwóch zdań. Jest prosty do zrobienia , więc nie ma sensu kupować byle czego w sklepie.

Zakwas można pić „dla zdrowia” jest doskonały na anemię . A przede wszystkim jest podstawą dobrego barszczu , wystarczy wywar z wędzonki lub warzyw i mamy wspaniały barszcz do uszek na święta .


Znalazłam na świetny przepis, zmodyfikowałam po swojemu i teraz się nim z Wami podzielę :)

Zakwas na barszcz z warzywami 

1 i ½ kg buraków
duża główka czosnku
2  marchewki
1  pietruszka
połowa średniego selera
łyżka kminku
2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
1 – 2  łyżki cukru
4 l przegotowanej i wystudzonej wody

słoik lub garnek gliniany , minimum 5 l









Wszystkie warzywa myję i obieram, następnie kroję w plastry . Czosnek też kroję i razem z warzywami przekładam do wyparzonego słoja  . 


W wodzie mieszam sól, cukier i kminek , zalewam warzywa .
Słoik nakrywam talerzykiem i odstawiam  na 5 dni do ukiszenia,  temperatura pokojowa. 

Ukiszony przelewam przez sitko i zlewam do wyparzonych butelek. Wynoszę do zimnego, np. do piwnicy lub do lodówki .











zBLOGowani.pl

piątek, 28 listopada 2014

Wyniki konkursu!!!!

Kochani, na początku serdecznie dziękuję za udział w konkursie i za  smaczne propozycje na dania z mięsa mielonego , większość na pewno wykorzystam .

Wybór jak zawsze trudny, jednak nie można nagrodzić każdego, a wszyscy zasługujecie na nagrody...        Chyba sobie odpuszczę konkursy, przynajmniej na jakiś czas ...

Ale do rzeczy, nagradzam przepisy które nadesłała :

1. Klaudia Koperska


Gniazda mielone z jajkiem

Składniki:

200 g mięsa mielonego
3 jajka
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, curry, papryka słodka, majeranek

Przygotowanie :
Mięso wymieszać z 1 jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Z masy uformować dość duże kule, spłaszczyć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zrobić wgłębienie szklanką. Piec w 190 stopniach przez 30 minut. Po tym czasie w zagłębienie włożyć surowe jajko. Zapiekać jeszcze chwilę ,aż jajko się lekko zetnie ( jajko powinno być na miękko).




2.  Anulla

 Shish Kebaby

Składniki dla 2-3 osób:
500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego lub wołowego  
1 mała papryczka chili lub pół większej
½ łyżeczki kminku
½ łyżeczki kolendry
1 ząbek czosnku
Sól
Pieprz
1/3 pęczka natki pietruszki

Przygotowanie:

Czosnek, pietruszkę i  chilli oraz kminek i kolendrę  zblendować (funkcja siekacza). Połączyć z mięsem, doprawić solą i pieprzem. Wstawić na kilka minut do zamrażalnika.
Następnie formować mięso w kształcie owalnych kotletów. Grillować w piekarniku, na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej na złoty kolor.
Podawać z ryżem lub frytkami, surówką i sosem czosnkowym.



3. Edyta Kondrat   

Cygara z mięsa mielonego ze szparagami gotowanymi na parze

Składniki (dla 4 osób):

250 g mięsa mielonego
opakowanie ciasta francuskiego                 

cebula
2 ząbki czosnku
bułka tarta
bazylia, oregano
sól, pieprz
1 jajko
żółtko
pęczek szparagów

Sos:

4 łyżki musztardy (u mnie kremska )
2 łyżki majonezu
1 łyżka płynnego miodu



Wykonanie:

Szparagi umyć, usunąć z nich zdrewniałe końcówki i ugotować na parze.

Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na patelni. Gdy będą już gotowe, odstawić do ostudzenia i chłodne dodać do miski, w której jest już mielone mięso.

Do mięsa wbić jajko, dodać bazylię, oregano, bułkę tartą oraz doprawić solą i pieprzem. Masę mięsno-warzywną wymieszać i dokładnie wyrobić, aż będzie jednolita.

Z masy uformować cztery wałki o długości równej szerokości ciasta francuskiego. Każdy wałeczek podsmażyć na patelni z każdej strony do uzyskania rumianego koloru.

Mięso zawijać w ciasto francuskie, odcinać kawałek i dokładnie zlepić brzegi ciasta. Postąpić tak ze wszystkimi czterema wałeczkami. Każde "cygaro" posmarować roztrzepanym żółtkiem.

"Cygara" piec w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 20 minut.

Sos: Połączyć musztardę, majonez i miód dokładnie mieszając.

"Cygara" podawać na ugotowanych na parze szparagach polanych sosem musztardowym.


Oraz nagroda wyróżnienie/niespodzianka , powinny być przynajmniej trzy, ale mam tylko jedną ..otrzyma ją 

Magda Sęk  za 

KLOPSIKI W ZALEWIE OCTOWEJ

500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko

1 cebula
1 bułka kajzerka
sól, pieprz
bułka tarta
olej lub smalec do smażenia             
             
Zalewa:
3 szklanki wody
3/4 szklanki octu 10%
3 łyżki cukru
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
1 duża cebula     
                                       

Z mięsa mielonego, jajka, namoczonej bułki kajzerki, startej na tarce cebuli, soli i pieprzu wyrabiamy masę jak na kotlety mielone.

Z masy formujemy małe klopsiki , obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na tłuszczu na złoty kolor z obu stron.

Wodę, ocet, cukier , przyprawy zagotowujemy i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty .

Klopsiki przekładamy do dużego , wyparzonego słoika i zalewamy gorącą zalewą.

Pozostawiamy je tak do całkowitego wystudzenia, a następnie wstawiamy na co najmniej 24 godziny do lodówki. 


#############################################################################

* Nagrodzonych proszę o podanie danych do wysyłki na maila takietampichcenie@gmail.com


(*Wszystkie zdjęcia do przepisów konkursowych można oglądać na FB

Serdecznie gratuluję  nagrodzonym :) 



czwartek, 27 listopada 2014

Sernik kawowy na herbatnikach

Jak tylko znalazłam ten przepis, ( w Gotuj krok po kroku) wiedziałam że nam posmakuje , więc postanowiłam go upiec . W oryginale nie ma spodu z herbatników i są inne proporcje. 

Było warto, wszyscy bardzo zadowoleni, na dodatek pięknie się prezentuje, na świąteczny stół w sam raz. 

Zachęcam Was do upieczenia, jeśli lubicie smak kawy, bo my bardzo. Można wystudzony polać dowolną polewą i udekorować , wg smaku i gustu. 



Sernik kawowy na herbatnikach






kg sera białego ( użyłam mielonego z wiaderka) polecam z KLIK 

5 jajek 

100 ml śmietany 18 % 

3 budynie śmietankowe bez cukru 

125 g miękkiego masła 

200 g cukru 

łyżeczka cukru z wanilią 

szczypta soli 

pełna łyżeczka gorzkiego kakao 

1 i ½ łyżki kawy rozpuszczalnej 

na spód : 16 herbatników 



   


Odmierzam 6 łyżek gorącej wody i rozpuszczam w niej kawę , następnie rozdzielam równo do dwóch filiżanek, do jednej z nich dodaję kakao i dokładnie mieszam. Odstawiam do wystudzenia.

Masło przekładam do misy i miksuję z sola i cukrami , aż powstanie puszysta masa. Nadal miksując wbijam po jednym jajku , dodaję po łyżce sera, w śmietanie mieszam budynie i również dodaję do masy, cały czas miksuję .

Masę serową dzielę do trzech pojemników, po równo. Do jednej części dodaję kawę i dokładnie mieszam, do drugiej kawę z kakao, także trzeba połączyć , trzecia zostaje biała.

Blaszkę (31 x 22) wykładam papierem do pieczenia, spód wykładam herbatnikami . Na herbatniki wykładam masę serową , wyrównuję , następnie wykładam delikatnie ( najlepiej łyżką po trochu) masę z kawą , na wierzch równie delikatnie, masę z kawą i kakao .

Piekłam w 160 st.C jakieś 70 minut, trzeba pilnować , piekarniki są różne .

Sernik wystudzić w uchylonym piekarniku . Na zimny można wylać polewę, u nas wystarczył cukier puder. 


Mój serniczek troszkę popękał, za szybko go wyciągałam z blaszki ;D












zBLOGowani.pl

poniedziałek, 24 listopada 2014

Krem z brukselki z pulpetami -zupa z brukselki -danie jednogarnkowe



Brukselkę lubimy wszyscy , jednak aby się nie znudziła, wymyślam rozmaite z niej dania, dziś zapraszam na dietetyczną zupę krem z brukselki . 


Zuzia ją nazwała "szrekowa"  

Macie okazję przemycenia dzieciaczkom sporo warzyw :)

Podana z pulpetami, to doskonałe danie jednogarnkowe. Zdrowe i pożywne , zasmakuje każdemu.  


Krem z brukselki z pulpetami




Na pulpety:

mięso z kurczaka lub indyka ( około kg) u mnie z udźca indyka
3 łyżki otrąb owsianych
2 jajka
Sól morska  i pieprz do smaku

Zupa:

50 dag brukselki
mała marchewka
pół szklanki groszku mrożonego
pełna garść zielonej fasolki szparagowej
2  różyczki kalafiora
kawałek pora ( 15 cm)

  

Najpierw przygotowuję pulpety. Mięso mielę , dodaję jajka, otręby , przyprawiam solą i pieprzem, mieszam, następnie wyrabiam dokładnie ręką, do momentu aż masa mięsna nabierze odpowiedniej formy. Tzn jak da się łatwo formować pulpety.

W garnku nastawiam wodę , jakieś 2 i pół litra , uformowane pulpeciki kładę na wrzątek i gotuję 15 minut na małym gazie. Po ugotowaniu wyciągam je łyżką cedzakową i odkładam w przykrytym naczyniu, aby nie ostygły można zawinąć w koc.

Teraz zupa, do wywaru z gotowania pulpetów wkładam brukselkę ( trzeba ją obrać i umyć ), groszek, fasolkę , obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę , kawałki pora oraz różyczki kalafiora. Gotuję do miękkości , jakieś 15 -50 minut, na koniec miksuje na krem , doprawiam do smaku. Podaję z gorącymi pulpetami. Jeśli ostygły, trzeba je podgrzać w zupie.








niedziela, 23 listopada 2014

Bigos z brukselki - brukselka w sosie -danie jednogarnkowe

Pyszne danie dla wielbicieli brukselki i nie tylko.

Doskonałe dla cukrzyka .

 Delikatne w smaku, aromatyczne, szybkie, łatwe, dietetyczne  i smaczne, czego chcieć więcej :) 


Taki jakby bigos, potrawka, z mojej ukochanej brukselki. Pomysł narodził się w kilka chwil, z tego co akurat było w lodówce. 


 Tradycyjnie z nutką nowoczesności )



Można podać z ziemniakami lub pieczywem.  Dla mnie to samodzielne, pożywne danie, zapraszam :)

Bigos z brukselki




50 dag brukselki

Kawałek pory ( 10 cm)

Średnia marchewka

3 łyżki oleju + 2 do kiełbasy

Pół łyżeczki cukru

Łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią

pół łyżeczki mieszanki z pieprzem syczuańskimi (skład: pieprz syczuański ,oregano,

majeranek, rozmaryn, chilli, pieprz mielony, czosnek i cebula granulowana, sól)

pół łyżeczki mieszanki z estragonem

w składzie :sól, cebula smażona, gorczyca mielona, pomidory w proszku,

estragon, pieprz ,papryka, natka pietruszki, czosnek granulowany,

liście laurowe mielone, goździki)

opcjonalnie łyżeczka sosu sojowego grzybowego 

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 

30 dag chudej kiełbasy drobiowej

Sól morska do smaku 

                     

Brukselki  i marchewkę , obieram i myję .  Marchew kroję w kosteczkę  , brukselkę na połówki, jeśli są większe na ćwiartki. Por  kroję w plasterki.

W rondlu rozpuszczam olej , przekładam warzywa, dodaję cukier  i chwilkę duszę , dodaję przyprawy . Do lekko podduszonych  wlewam 2 szklanki wrzątku i dodaję koncentrat pomidorowy.

Gotuję jakieś 15 -20 minut , na wolnym ogniu, brukselka powinna być  al ’dente.

Na koniec dodaję przesmażoną kiełbaskę, mieszam i podaję. Najlepiej smakuje odgrzewany, tylko trzeba schować, bo zjedzą od razu:) 








piątek, 21 listopada 2014

Bułeczki śniadaniowe -łatwe bułeczki -domowe pieczywo

Zabrakło chleba? Sklepy zamknięte! Jest na to rada, przyjemne z pożytecznym, pieczemy bułeczki w domu :)
Szybkie i smaczne bułeczki na kolację lub śniadanie. Smakują z rozmaitymi dodatkami, na słodko i wytrawnie. Robi się je szybko i przyjemnie.
 Znikają jeszcze ciepłe. 
Zostawiłam jedną, na drugi dzień są równie smaczne, ale nie wiem czy dotrwają :)
Gorąco polecam, bułeczki kordaszki z wż  

Bułeczki śniadaniowe



Składniki na 8 bułeczek: 

20 g świeżych drożdży 

½ łyżki miodu 

300ml letniej wody 

1 łyżeczka soli 

500 g mąki


   

Składniki powinny mieć jednakową temperaturę  pokojową

Miód przekładam do miseczki, mieszam z drożdżami, następnie wlewam wodę i solę . Do mieszanki dodaję porcjami mąkę i wyrabiam ciasto. Wyrobione dzielę na osiem kawałków i formuję bułeczki.

Bułeczki można posmarować jajkiem i posypać dowolnymi ziarenkami.

Układam je na papierze do pieczenia, wkładam do piekarnika i piekę około 30 minut w 190-200 st C, temperatura i czas zależy od piekarnika. Jak bułeczki się przyrumienią są gotowe.
Studzę na kratce. 

  



czwartek, 20 listopada 2014

Zupa krem z dyni 2 z brokułem -wegetariański krem z dyni

Taka końcówka sezonu dyniowego...delikatny , wegetariański krem z dyni z dodatkiem zdrowego i ukochanego brokuła.  Polecam szczególnie dzieciom , nasza Zuza zjadła ze smakiem ;)



wegetariański krem z dyni 



Dynia hokkaido około 50 dag ( waga po usunięciu pestek) 

Marchew

Ziemniak

Brokuł

por

łyżeczka pieprzu cytrynowego 

pół łyżeczki pieprzu ziołowego 

Sól do smaku

Pół łyżeczki mieszanka z pieprzem syczuańskim (skład: pieprz syczuański ,oregano, majeranek, rozmaryn, chilli, pieprz mielony, czosnek i cebula granulowana, sól)

Pół łyżeczki mieszanki z estragonem ( w składzie :sól, cebula smażona, gorczyca mielona, pomidory w proszku, estragon, pieprz ,papryka, natka pietruszki, czosnek granulowany, liście laurowe mielone, goździki)

Pół łyżeczki imbiru

2 ząbki czosnku

2-3 łyżki masła 

100 ml kremówki




Warzywa myję, obieram i kroję na kawałki . Dynę tylko wydrążam, skórkę zostawiam.

Do garnka wrzucam masło , podgrzewam, dodaję warzywa , czosnek w plasterkach  i obsmażam  stale mieszając, następnie podlewam wrzątkiem , dodaję przyprawy i gotuję do miękkości .

Ugotowaną zupę miksuję , gęstość  reguluję wodą. Na koniec doprawiam do smaku i dodaję kremówkę .

Podaję z grzankami czosnkowymi.



smacznego !!! 



poniedziałek, 17 listopada 2014

Pizza z dynią i salami - pizza na chrupiącym i cienkim cieście

Spróbujcie zamiast gotowych sosów, zrobić własny, to proste, smak Was pozytywnie zaskoczy:)


Zapraszam na przepyszną , chrupiąca i aromatyczna pizzę z dynią, salami i papryką. Ze świetnym sosem czosnkowo pomidorowym.   

Nie sposób się jej oprzeć .Polecam.



Pizza z dynią i salami - pizza na chrupiącym i cienkim cieście  



Ciasto: 

2,5 dag drożdży 

165 ml ciepłej wody 

25 dag pszennej mąki 

55 ml oleju 

Pół łyżeczki soli 

¼ łyżeczki cukru 

Pół łyżki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią 

Łyżka ziół dalmatyńskich 



Sos: 

Pomidory z bazylią w puszce 250 ml (można oczywiście dać świeże pomidory, obrane ze skórki i przyprawy)

10 ząbków czosnku marynowanego 

Dodatki: 

Dynia 10- 15 dag ( waga po obraniu) 

15 – 18 plasterków salami dojrzewającego 

Papryka żółta i zielona ( może być dowolna) 

Por 

Mozzarella tarta 






Z  podanych składników  wyrabiam  ciasto drożdżowe, odstawiam  aby podrosło, w tym czasie przygotowuję  dodatki i sos.




Sos: pomidory przekładam do pojemniczka dodaję ząbki czosnku marynowanego i  rozdrabniam blenderem na papkę.




Dynię kroję w cieniutkie plasterki, por myję i także kroję w plasterki .  Umyte i osuszone papryki wydrążam i kroję w paski.
Teraz włączam piekarnik, wkładam do niego blaszkę na której będzie się piekła pizza.
Ciasto dzielę na trzy części , każdy kawałek smaruję olejem i formuję na papierze do pieczenia koła . Każde smaruję sosem i obkładam dodatkami, wierzch posypuję mozzarellą.
Pizze przekładam na  gorącą blaszkę , piekę 20 minut w 190 st.C 








*S*M*A*C*Z*N*E*G*O* !!! 


piątek, 14 listopada 2014

Muffiny o smaku pieczonych jabłek - mini szarlotki - łatwe muffiny

Muffiny często ratują sytuację, jadą goście!! a my nie mamy nic słodkiego , albo po prostu jeśli najdzie nas ochota na małe co nieco, muffiny robi się szybciutko a smakują i udają się zawsze, nawet początkującym kucharkom;) 

Muffin na moim blogu jest troszkę, tym razem proponuję  muffiny na maślance o smaku pieczonych jabłek, są mięciutkie i wilgotne, pachną jabłkami i cynamonem. Ilość składników wystarczy na 40 ciastek, jeśli tylu nie potrzebujecie, wystarczy zmniejszyć odpowiednio składniki.


Pyszotka, spróbujcie bo warto:) 


Muffiny o smaku pieczonych jabłek

50 dag jabłek

50 dag mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Łyżeczka sody

2 jajka

15 dag cukru

160 ml oleju

600 ml maślanki o smaku pieczonych  jabłek


   

      


Jabłka myję i obieram, kroję w małą kosteczkę , można skropić sokiem z cytryny aby nie ciemniały.

Mąkę mieszam z cukrem , sodą i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce  mieszam jajka z maślanką i olejem.  Płynne składniki wlewam do sypkich , dodaję pokrojone jabłuszka i mieszam całość. 

Gotowym ciastem napełniam foremki do muf fin ( 40 sztuk)

Piekę około 30 minut w 175 st C.  Studzę, zimne dekoruję .