Było warto, wszyscy bardzo zadowoleni, na dodatek pięknie się prezentuje, na świąteczny stół w sam raz.
Zachęcam Was do upieczenia, jeśli lubicie smak kawy, bo my bardzo. Można wystudzony polać dowolną polewą i udekorować , wg smaku i gustu.
Sernik kawowy na herbatnikach
kg sera białego ( użyłam mielonego z wiaderka) polecam z KLIK
5 jajek
100 ml śmietany 18 %
3 budynie śmietankowe bez cukru
125 g miękkiego masła
200 g cukru
łyżeczka cukru z wanilią
szczypta soli
pełna łyżeczka gorzkiego kakao
1 i ½ łyżki kawy rozpuszczalnej
na spód : 16 herbatników
Odmierzam 6 łyżek gorącej wody i rozpuszczam w niej kawę , następnie rozdzielam równo do dwóch filiżanek, do jednej z nich dodaję kakao i dokładnie mieszam. Odstawiam do wystudzenia. Masło przekładam do misy i miksuję z sola i cukrami , aż powstanie puszysta masa. Nadal miksując wbijam po jednym jajku , dodaję po łyżce sera, w śmietanie mieszam budynie i również dodaję do masy, cały czas miksuję . Masę serową dzielę do trzech pojemników, po równo. Do jednej części dodaję kawę i dokładnie mieszam, do drugiej kawę z kakao, także trzeba połączyć , trzecia zostaje biała. Blaszkę (31 x 22) wykładam papierem do pieczenia, spód wykładam herbatnikami . Na herbatniki wykładam masę serową , wyrównuję , następnie wykładam delikatnie ( najlepiej łyżką po trochu) masę z kawą , na wierzch równie delikatnie, masę z kawą i kakao . Piekłam w 160 st.C jakieś 70 minut, trzeba pilnować , piekarniki są różne . Sernik wystudzić w uchylonym piekarniku . Na zimny można wylać polewę, u nas wystarczył cukier puder.
Mój serniczek troszkę popękał, za szybko go wyciągałam z blaszki ;D
|
Bardzo fajny pomysł na sernik :)
OdpowiedzUsuńTeż mi się spodobał:)
Usuńmusiał być pyszny - może wypróbuję na święta...:-)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry, polecam)
Usuńcoś dla mnie :-) uwielbiam smak kawy, więc ten serniczek będzie w sam raz:-)
OdpowiedzUsuńna pewno, daj znać jak smakował;)
UsuńUwielbiam serniki, kawowy musiał smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńoj tak;)
UsuńŁadne warstwy wyszły w tym serniku. Zjadłabym kawałek mimo późnej pory.
OdpowiedzUsuńDziękuję Alinko ;)
UsuńMam w planach upiec go na Sylwestra.
OdpowiedzUsuńCzekam więc na opinie :)
UsuńZ przyczyn technicznych dopiero dziś się odzywam.
OdpowiedzUsuńSernik super! Zniknął tak szybko, że nawet nie zorientowałam się kiedy i to cała ogromna blacha, bo robiłam go z podwójnej porcji. Koleżanki mąż śmiał się, że następnym razem bez ciasta, to się mam u nich nie pokazywać :). Pomysł z herbatnikami na spód - istna rewelacja.
Żałuję tylko, że nie zdążyłam pstryknąć fotki, by opublikować na swoim blogu, ale przynajmniej jest okazja, aby powtórzyć wypiek :).
Dziękuję za świetny przepis, pozdrawiam i przy okazji zapraszam do siebie
http://skarbnica-smakow.blogspot.com
Miło mi bardzo że smakowało:) Pozdrawiam , odwiedzę na pewno:)
UsuńWypróbowałam i mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że wyszedł PYSZNY! W dodatku świetnie się prezentuje przez to, że ma takie warstwy. Naprawdę rewelacyjny przepis :)
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo :)
UsuńDzień dobry :-) Czy piekarniku włączany tylko od gory?
OdpowiedzUsuńWłaśnie go testuje mam nadzieję, że będzie równie smaczny jak i ładny :)
OdpowiedzUsuńNa pewno;) Życzę smacznego i czekam n opinię ;)
Usuńczy można te herbatniki rozkruszyć i na takich upiec sernik?
OdpowiedzUsuńPo rozkruszać ? Chyba ze rozkruszyć i zmieszać z masłem, zrobi się taki niby piasek, tym wylepić dno blaszki.
Usuń