Zabrakło chleba? Sklepy zamknięte! Jest na to rada, przyjemne z pożytecznym, pieczemy bułeczki w domu :)
Szybkie i smaczne bułeczki na kolację lub śniadanie. Smakują z rozmaitymi dodatkami, na słodko i wytrawnie. Robi się je szybko i przyjemnie.
Znikają jeszcze ciepłe.
Zostawiłam jedną, na drugi dzień są równie smaczne, ale nie wiem czy dotrwają :)
Gorąco polecam, bułeczki kordaszki z wż
Bułeczki śniadaniowe |
Składniki na 8 bułeczek:
20 g świeżych drożdży
½ łyżki miodu lub cukru
300 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
500 g mąki
Składniki powinny mieć jednakową temperaturę pokojową.
Miód przekładam do miseczki, mieszam z drożdżami, następnie wlewam wodę i solę. Do mieszanki dodaję porcjami mąkę i wyrabiam ciasto. Wyrobione dzielę na osiem kawałków i formuję bułeczki.
Bułeczki można posmarować jajkiem i posypać dowolnymi ziarenkami.
Układam je na papierze do pieczenia, wkładam do piekarnika i piekę około 30 minut w 190-200 st C, temperatura i czas zależy od piekarnika. Jak bułeczki się przyrumienią są gotowe.
Bułeczki można posmarować jajkiem i posypać dowolnymi ziarenkami.
Układam je na papierze do pieczenia, wkładam do piekarnika i piekę około 30 minut w 190-200 st C, temperatura i czas zależy od piekarnika. Jak bułeczki się przyrumienią są gotowe.
Studzę na kratce.
...moze głupie pytanie ale zapytam;) piekarnik musi być nagrzany wcześniej tez do 190 stopni i wtedy wkladac tak?
OdpowiedzUsuńWkładam do zimnego, ale mój piekarnik nagrzewa się szybko. Jeśli u Ciebie nagrzewanie trwa dłużej, to może nagrzej na 30 stopni, wystarczy:)
UsuńNajlepsza rzecz na świecie to... domowe pieczywo! Pachnie, kusi i smakuje.
OdpowiedzUsuńZgadzam się ;)
UsuńA nie trzeba poczekać aż ciasto(uformowane bułeczki) trochę urośnie, w końcu to drożdżowe?
OdpowiedzUsuńPrzy tym przepisie nie trzeba, jak widać ;)
UsuńMam pytanie ile suszonych drożdży wsypać zamiast świeżych?
OdpowiedzUsuńMeeeega PYSZNE !!!
OdpowiedzUsuńPiękne bułeczki :)
OdpowiedzUsuń