Dynia zagościła u nas na stałe, to bardzo uniwersalne warzywo.
Zapraszam dziś na leczo w nowoczesnej odsłonie, z dodatkiem pysznej dyni hokkaido .
Warto poeksperymentować, wyszło pyszne danie jednogarnkowe, smakowało wszystkim bez wyjątku .
około kg obranej z pestek dyni Hokkaido
2 papryki czerwone
2 papryki zielone
2 papryki białe
3 cebule
3 ząbki czosnku
40 dag kiełbasy cienkiej drobiowej
słoiczek koncentratu Pudliszki
Ziele angielskie 3 kulki
2 iście laurowe
Łyżka majeranku
Łyżka ziół prowansalskich
Sól wg smaku
Pół łyżki mieszanki z pieprzem syczuańskim (skład: pieprz syczuański ,oregano, majeranek, rozmaryn, chilli, pieprz mielony, czosnek i cebula granulowana, sól)
Olej do podsmażania
Kiełbasę kroję w pół
plasterki i razem ze skrojoną cebulką i czosnkiem podsmażam na oleju.
Papryki i dynię myję, z papryk wycinam
gniazda nasienne . Dynie kroję w grubszą
kostkę, paprykę w paski . Dodaję do
kiełbasy . Mieszam , przyprawiam, chwilkę duszę, następnie zalewam wrzątkiem,
dodaję przecier pomidorowy i gotuję do
miękkości warzyw.
Na koniec doprawiam do
smaku.
Podaję ze świeżą bagietką z masłem.
Pyszne danie :-) lubię takie smaki :-) pozdrowionka :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzenko, również pozdrawiam :)
Usuńpychota!
OdpowiedzUsuńPyszne leczo, mniam :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńleczo kocham, z dynia pycha! pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńoj tak, dziękuję :)
Usuń