czwartek, 20 listopada 2014

Zupa krem z dyni 2 z brokułem -wegetariański krem z dyni

Taka końcówka sezonu dyniowego...delikatny , wegetariański krem z dyni z dodatkiem zdrowego i ukochanego brokuła.  Polecam szczególnie dzieciom , nasza Zuza zjadła ze smakiem ;)



wegetariański krem z dyni 



Dynia hokkaido około 50 dag ( waga po usunięciu pestek) 

Marchew

Ziemniak

Brokuł

por

łyżeczka pieprzu cytrynowego 

pół łyżeczki pieprzu ziołowego 

Sól do smaku

Pół łyżeczki mieszanka z pieprzem syczuańskim (skład: pieprz syczuański ,oregano, majeranek, rozmaryn, chilli, pieprz mielony, czosnek i cebula granulowana, sól)

Pół łyżeczki mieszanki z estragonem ( w składzie :sól, cebula smażona, gorczyca mielona, pomidory w proszku, estragon, pieprz ,papryka, natka pietruszki, czosnek granulowany, liście laurowe mielone, goździki)

Pół łyżeczki imbiru

2 ząbki czosnku

2-3 łyżki masła 

100 ml kremówki




Warzywa myję, obieram i kroję na kawałki . Dynę tylko wydrążam, skórkę zostawiam.

Do garnka wrzucam masło , podgrzewam, dodaję warzywa , czosnek w plasterkach  i obsmażam  stale mieszając, następnie podlewam wrzątkiem , dodaję przyprawy i gotuję do miękkości .

Ugotowaną zupę miksuję , gęstość  reguluję wodą. Na koniec doprawiam do smaku i dodaję kremówkę .

Podaję z grzankami czosnkowymi.



smacznego !!! 



4 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...