wegetariański krem z dyni |
Dynia hokkaido około 50 dag ( waga po usunięciu pestek)
Marchew
Ziemniak
Brokuł
por
łyżeczka pieprzu cytrynowego
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
Sól do smaku
Pół łyżeczki mieszanka z pieprzem syczuańskim (skład: pieprz syczuański ,oregano, majeranek, rozmaryn, chilli, pieprz mielony, czosnek i cebula granulowana, sól)
Pół łyżeczki mieszanki z estragonem ( w składzie :sól, cebula smażona, gorczyca mielona, pomidory w proszku, estragon, pieprz ,papryka, natka pietruszki, czosnek granulowany, liście laurowe mielone, goździki)
Pół łyżeczki imbiru
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki masła
100 ml kremówki
Warzywa myję, obieram i kroję na kawałki . Dynę tylko
wydrążam, skórkę zostawiam.
Do garnka wrzucam masło , podgrzewam, dodaję warzywa ,
czosnek w plasterkach i obsmażam stale mieszając, następnie podlewam wrzątkiem
, dodaję przyprawy i gotuję do miękkości .
Ugotowaną zupę miksuję , gęstość reguluję wodą. Na koniec doprawiam do smaku i
dodaję kremówkę .
Podaję z grzankami czosnkowymi.
krem z dyni to najlepsza zupa wg mnie, świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, jestem podobnego zdania:)
Usuńz brokułem jeszcze nie łączyłam. ciekawe :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuń