sobota, 29 listopada 2014

Zakwas na barszcz z warzywami - najlepszy barszcz kiszony


Zachęcam do kiszenia barszczu, domowy najlepszy, bez dwóch zdań. Jest prosty do zrobienia , więc nie ma sensu kupować byle czego w sklepie.

Zakwas można pić „dla zdrowia” jest doskonały na anemię . A przede wszystkim jest podstawą dobrego barszczu , wystarczy wywar z wędzonki lub warzyw i mamy wspaniały barszcz do uszek na święta .


Znalazłam na świetny przepis, zmodyfikowałam po swojemu i teraz się nim z Wami podzielę :)

Zakwas na barszcz z warzywami 

1 i ½ kg buraków
duża główka czosnku
2  marchewki
1  pietruszka
połowa średniego selera
łyżka kminku
2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
1 – 2  łyżki cukru
4 l przegotowanej i wystudzonej wody

słoik lub garnek gliniany , minimum 5 l









Wszystkie warzywa myję i obieram, następnie kroję w plastry . Czosnek też kroję i razem z warzywami przekładam do wyparzonego słoja  . 


W wodzie mieszam sól, cukier i kminek , zalewam warzywa .
Słoik nakrywam talerzykiem i odstawiam  na 5 dni do ukiszenia,  temperatura pokojowa. 

Ukiszony przelewam przez sitko i zlewam do wyparzonych butelek. Wynoszę do zimnego, np. do piwnicy lub do lodówki .











zBLOGowani.pl

17 komentarzy:

  1. A jak długo trzymasz taki zakwas po zlaniu do butelek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas długo nie stoi Alinko, ale 2-3 miesiące spokojnie, w lodówce . Nawet dłużej, ale wypijecie go szybko:)

      Usuń
  2. chciałam o to samo zapytać :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie, dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja używam potem tych ukiszonych jarzynek do zrobienia pysznej sałatki lub dania podobnego do bigosu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zakwas z Twojego przepisu gotowy.
    Czy można go zapasteryzować ??
    Jakie proporcje użyć do przygotowania gotowego barszczu ? Ile zakwasu na 1 litr bulionu ? Mogę prosić o podpowiedź ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie pasteryzuję, przechowuję w piwnicy.
      Co do proporcji, to rzecz gustu, możesz wlać pół litra zakwasu do litra wody, posmakować i podjąć decyzję czego dolać :)
      Życzę smacznego i jeśli można podesłać fotkę, będę wdzięczna :) takietampichcenie@gmail.com

      Usuń
  6. Jak dla mnie - genialny. Jutro nastawiam kolejną porcję, żeby mieć co popijać. Zdjęcie i notka na moim blogu - zapraszam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. To staropolski sposób kiszenia barszczu czerwonego. Jest wyśmienity. Moja mama dodawała dodatko kawałek korzenia chrzanu. Piło się schłodzony w upały. Bomba witaminowa

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...