Serek topiony z ziołami (10 dag)
Serek topiony tylżycki ( 10 dag)
250 ml mleka
15 dag mozzarelli tartej
Makaron pappardelle Czaniecki
Sól czosnkowa z ziołami
Biały pieprz mielony wg smaku
na kotlety:
50 dag mielonego mięsa
2 jajka
3 łyżki bułki tartej + mleko do namoczenia
Pieprz, sól, czosnek w granulkach
Bułka tarta do panierki
Olej do smażenia
Do lekko podgrzanego mleko dodaję kawałki serków topionych , mieszam cały czas
podgrzewając aż do rozpuszczenia serków.
Do sosu dodaję tartą mozzerellę i
łączę z całością. Jeśli sos jest
zbyt gęsty dolewam po troszku mleka.
Z mięsa mielonego przygotowuję kotlety. Do mięsa wbijam jajka, dodaję przyprawy i
namoczoną bułkę tartą. Całość dokładnie wyrabiam, formuję kotleciki , obtaczam
w bułce tartej i smażę na rumiano.
Makaron gotuje al.’ Dente w osolonej wodzie z dodatkiem
oleju. Po ugotowaniu odcedzam. Przekładam
do sosu i mieszam.
Wykładam porcje na talerze, na wierzch kładę kotleta. Podaję gorące.
Ciekawy przepis na sos :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i bardzo smaczny :)
Usuńciekawe podanie zwykłego mielonego :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Anulla:)
UsuńBardzo ciekawe połączenie, super sos :)
OdpowiedzUsuńDzięki;)
Usuń