Wybór jak zawsze trudny, jednak nie można nagrodzić każdego, a wszyscy zasługujecie na nagrody... Chyba sobie odpuszczę konkursy, przynajmniej na jakiś czas ...
Ale do rzeczy, nagradzam przepisy które nadesłała :
1. Klaudia Koperska
Gniazda mielone z jajkiem
Składniki:
200 g mięsa mielonego
3 jajka
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, curry, papryka słodka, majeranek
Przygotowanie :
Mięso wymieszać z 1 jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Z masy uformować dość duże kule, spłaszczyć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zrobić wgłębienie szklanką. Piec w 190 stopniach przez 30 minut. Po tym czasie w zagłębienie włożyć surowe jajko. Zapiekać jeszcze chwilę ,aż jajko się lekko zetnie ( jajko powinno być na miękko).
Składniki:
200 g mięsa mielonego
3 jajka
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, curry, papryka słodka, majeranek
Przygotowanie :
Mięso wymieszać z 1 jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Z masy uformować dość duże kule, spłaszczyć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zrobić wgłębienie szklanką. Piec w 190 stopniach przez 30 minut. Po tym czasie w zagłębienie włożyć surowe jajko. Zapiekać jeszcze chwilę ,aż jajko się lekko zetnie ( jajko powinno być na miękko).
2. Anulla
Shish Kebaby
Składniki dla 2-3 osób:
500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego lub wołowego
1 mała papryczka chili lub pół większej
½ łyżeczki kminku
½ łyżeczki kolendry
1 ząbek czosnku
Sól
Pieprz
1/3 pęczka natki pietruszki
Przygotowanie:
Czosnek, pietruszkę i chilli oraz kminek i kolendrę zblendować (funkcja siekacza). Połączyć z mięsem, doprawić solą i pieprzem. Wstawić na kilka minut do zamrażalnika.
Następnie formować mięso w kształcie owalnych kotletów. Grillować w piekarniku, na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej na złoty kolor.
Podawać z ryżem lub frytkami, surówką i sosem czosnkowym.
½ łyżeczki kminku
½ łyżeczki kolendry
1 ząbek czosnku
Sól
Pieprz
1/3 pęczka natki pietruszki
Przygotowanie:
Czosnek, pietruszkę i chilli oraz kminek i kolendrę zblendować (funkcja siekacza). Połączyć z mięsem, doprawić solą i pieprzem. Wstawić na kilka minut do zamrażalnika.
Następnie formować mięso w kształcie owalnych kotletów. Grillować w piekarniku, na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej na złoty kolor.
Podawać z ryżem lub frytkami, surówką i sosem czosnkowym.
3. Edyta Kondrat
Cygara z mięsa mielonego ze szparagami gotowanymi na parze
Składniki (dla 4 osób):
250 g mięsa mielonego
opakowanie ciasta francuskiego
Składniki (dla 4 osób):
250 g mięsa mielonego
opakowanie ciasta francuskiego
cebula
2 ząbki czosnku
bułka tarta
bazylia, oregano
sól, pieprz
1 jajko
żółtko
pęczek szparagów
Sos:
4 łyżki musztardy (u mnie kremska )
2 łyżki majonezu
1 łyżka płynnego miodu
2 ząbki czosnku
bułka tarta
bazylia, oregano
sól, pieprz
1 jajko
żółtko
pęczek szparagów
Sos:
4 łyżki musztardy (u mnie kremska )
2 łyżki majonezu
1 łyżka płynnego miodu
Wykonanie:
Szparagi umyć, usunąć z nich zdrewniałe końcówki i ugotować na parze.
Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na patelni. Gdy będą już gotowe, odstawić do ostudzenia i chłodne dodać do miski, w której jest już mielone mięso.
Do mięsa wbić jajko, dodać bazylię, oregano, bułkę tartą oraz doprawić solą i pieprzem. Masę mięsno-warzywną wymieszać i dokładnie wyrobić, aż będzie jednolita.
Z masy uformować cztery wałki o długości równej szerokości ciasta francuskiego. Każdy wałeczek podsmażyć na patelni z każdej strony do uzyskania rumianego koloru.
Mięso zawijać w ciasto francuskie, odcinać kawałek i dokładnie zlepić brzegi ciasta. Postąpić tak ze wszystkimi czterema wałeczkami. Każde "cygaro" posmarować roztrzepanym żółtkiem.
"Cygara" piec w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 20 minut.
Sos: Połączyć musztardę, majonez i miód dokładnie mieszając.
"Cygara" podawać na ugotowanych na parze szparagach polanych sosem musztardowym.
Szparagi umyć, usunąć z nich zdrewniałe końcówki i ugotować na parze.
Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na patelni. Gdy będą już gotowe, odstawić do ostudzenia i chłodne dodać do miski, w której jest już mielone mięso.
Do mięsa wbić jajko, dodać bazylię, oregano, bułkę tartą oraz doprawić solą i pieprzem. Masę mięsno-warzywną wymieszać i dokładnie wyrobić, aż będzie jednolita.
Z masy uformować cztery wałki o długości równej szerokości ciasta francuskiego. Każdy wałeczek podsmażyć na patelni z każdej strony do uzyskania rumianego koloru.
Mięso zawijać w ciasto francuskie, odcinać kawałek i dokładnie zlepić brzegi ciasta. Postąpić tak ze wszystkimi czterema wałeczkami. Każde "cygaro" posmarować roztrzepanym żółtkiem.
"Cygara" piec w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 20 minut.
Sos: Połączyć musztardę, majonez i miód dokładnie mieszając.
"Cygara" podawać na ugotowanych na parze szparagach polanych sosem musztardowym.
Oraz nagroda wyróżnienie/niespodzianka , powinny być przynajmniej trzy, ale mam tylko jedną ..otrzyma ją
Magda Sęk za
1 cebula
1 bułka kajzerka
sól, pieprz
bułka tarta
olej lub smalec do smażenia
Zalewa:
3 szklanki wody
3/4 szklanki octu 10%
3 łyżki cukru
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
1 duża cebula
Z masy formujemy małe klopsiki , obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
Wodę, ocet, cukier , przyprawy zagotowujemy i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty .
Klopsiki przekładamy do dużego , wyparzonego słoika i zalewamy gorącą zalewą.
Pozostawiamy je tak do całkowitego wystudzenia, a następnie wstawiamy na co najmniej 24 godziny do lodówki.
#############################################################################
* Nagrodzonych proszę o podanie danych do wysyłki na maila takietampichcenie@gmail.com
(*Wszystkie zdjęcia do przepisów konkursowych można oglądać na FB
Serdecznie gratuluję nagrodzonym :)
Gratulujemy zwycięzcą :) Świetne dania ..
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
gratulacje!
OdpowiedzUsuń