piątek, 28 listopada 2014

Wyniki konkursu!!!!

Kochani, na początku serdecznie dziękuję za udział w konkursie i za  smaczne propozycje na dania z mięsa mielonego , większość na pewno wykorzystam .

Wybór jak zawsze trudny, jednak nie można nagrodzić każdego, a wszyscy zasługujecie na nagrody...        Chyba sobie odpuszczę konkursy, przynajmniej na jakiś czas ...

Ale do rzeczy, nagradzam przepisy które nadesłała :

1. Klaudia Koperska


Gniazda mielone z jajkiem

Składniki:

200 g mięsa mielonego
3 jajka
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, curry, papryka słodka, majeranek

Przygotowanie :
Mięso wymieszać z 1 jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Z masy uformować dość duże kule, spłaszczyć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zrobić wgłębienie szklanką. Piec w 190 stopniach przez 30 minut. Po tym czasie w zagłębienie włożyć surowe jajko. Zapiekać jeszcze chwilę ,aż jajko się lekko zetnie ( jajko powinno być na miękko).




2.  Anulla

 Shish Kebaby

Składniki dla 2-3 osób:
500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego lub wołowego  
1 mała papryczka chili lub pół większej
½ łyżeczki kminku
½ łyżeczki kolendry
1 ząbek czosnku
Sól
Pieprz
1/3 pęczka natki pietruszki

Przygotowanie:

Czosnek, pietruszkę i  chilli oraz kminek i kolendrę  zblendować (funkcja siekacza). Połączyć z mięsem, doprawić solą i pieprzem. Wstawić na kilka minut do zamrażalnika.
Następnie formować mięso w kształcie owalnych kotletów. Grillować w piekarniku, na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej na złoty kolor.
Podawać z ryżem lub frytkami, surówką i sosem czosnkowym.



3. Edyta Kondrat   

Cygara z mięsa mielonego ze szparagami gotowanymi na parze

Składniki (dla 4 osób):

250 g mięsa mielonego
opakowanie ciasta francuskiego                 

cebula
2 ząbki czosnku
bułka tarta
bazylia, oregano
sól, pieprz
1 jajko
żółtko
pęczek szparagów

Sos:

4 łyżki musztardy (u mnie kremska )
2 łyżki majonezu
1 łyżka płynnego miodu



Wykonanie:

Szparagi umyć, usunąć z nich zdrewniałe końcówki i ugotować na parze.

Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na patelni. Gdy będą już gotowe, odstawić do ostudzenia i chłodne dodać do miski, w której jest już mielone mięso.

Do mięsa wbić jajko, dodać bazylię, oregano, bułkę tartą oraz doprawić solą i pieprzem. Masę mięsno-warzywną wymieszać i dokładnie wyrobić, aż będzie jednolita.

Z masy uformować cztery wałki o długości równej szerokości ciasta francuskiego. Każdy wałeczek podsmażyć na patelni z każdej strony do uzyskania rumianego koloru.

Mięso zawijać w ciasto francuskie, odcinać kawałek i dokładnie zlepić brzegi ciasta. Postąpić tak ze wszystkimi czterema wałeczkami. Każde "cygaro" posmarować roztrzepanym żółtkiem.

"Cygara" piec w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 20 minut.

Sos: Połączyć musztardę, majonez i miód dokładnie mieszając.

"Cygara" podawać na ugotowanych na parze szparagach polanych sosem musztardowym.


Oraz nagroda wyróżnienie/niespodzianka , powinny być przynajmniej trzy, ale mam tylko jedną ..otrzyma ją 

Magda Sęk  za 

KLOPSIKI W ZALEWIE OCTOWEJ

500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko

1 cebula
1 bułka kajzerka
sól, pieprz
bułka tarta
olej lub smalec do smażenia             
             
Zalewa:
3 szklanki wody
3/4 szklanki octu 10%
3 łyżki cukru
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
1 duża cebula     
                                       

Z mięsa mielonego, jajka, namoczonej bułki kajzerki, startej na tarce cebuli, soli i pieprzu wyrabiamy masę jak na kotlety mielone.

Z masy formujemy małe klopsiki , obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na tłuszczu na złoty kolor z obu stron.

Wodę, ocet, cukier , przyprawy zagotowujemy i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty .

Klopsiki przekładamy do dużego , wyparzonego słoika i zalewamy gorącą zalewą.

Pozostawiamy je tak do całkowitego wystudzenia, a następnie wstawiamy na co najmniej 24 godziny do lodówki. 


#############################################################################

* Nagrodzonych proszę o podanie danych do wysyłki na maila takietampichcenie@gmail.com


(*Wszystkie zdjęcia do przepisów konkursowych można oglądać na FB

Serdecznie gratuluję  nagrodzonym :) 



2 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...