Pyszne danie dla wielbicieli brukselki i nie tylko.
Doskonałe dla cukrzyka .
Delikatne w smaku, aromatyczne, szybkie, łatwe, dietetyczne i smaczne, czego chcieć więcej :)
Taki jakby bigos, potrawka, z mojej ukochanej brukselki. Pomysł narodził się w kilka chwil, z tego co akurat było w lodówce.
Tradycyjnie z nutką nowoczesności )
Można podać z ziemniakami lub pieczywem. Dla mnie to samodzielne, pożywne danie, zapraszam :)
Bigos z brukselki |
50 dag brukselki
Kawałek pory ( 10 cm)
Średnia marchewka
3 łyżki oleju + 2 do kiełbasy
Pół łyżeczki cukru
Łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
pół łyżeczki mieszanki z pieprzem syczuańskimi (skład: pieprz syczuański ,oregano,
majeranek, rozmaryn, chilli, pieprz mielony, czosnek i cebula granulowana, sól)
pół łyżeczki mieszanki z estragonem
w składzie :sól, cebula smażona, gorczyca mielona, pomidory w proszku,
estragon, pieprz ,papryka, natka pietruszki, czosnek granulowany,
liście laurowe mielone, goździki)
opcjonalnie łyżeczka sosu sojowego grzybowego
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
30 dag chudej kiełbasy drobiowej
Sól morska do smaku
Brukselki i marchewkę
, obieram i myję . Marchew kroję w
kosteczkę , brukselkę na połówki, jeśli
są większe na ćwiartki. Por kroję w
plasterki.
W rondlu rozpuszczam olej , przekładam warzywa, dodaję
cukier i chwilkę duszę , dodaję
przyprawy . Do lekko podduszonych wlewam
2 szklanki wrzątku i dodaję koncentrat pomidorowy.
Gotuję jakieś 15 -20 minut , na wolnym ogniu, brukselka
powinna być al ’dente.
Na koniec dodaję przesmażoną kiełbaskę, mieszam i podaję.
Najlepiej smakuje odgrzewany, tylko trzeba schować, bo zjedzą od razu:)
Wygląda interesująco :D
OdpowiedzUsuńdziekuję :) polecam bo pysznie ;)
UsuńHmm... bigos z brukselki? Wow! Nie wpadłabym na to ;)
OdpowiedzUsuńPolecam Madziu:)
Usuń