Te rogaliki piekę od lat, przepis dostałam od Anetki, nie wiem jakim cudem się nim z Wami nie podzieliłam.
Rogaliki przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, nie trzeba robić zaczynu i czekać aż wyrosną. Można je nadziać czym się chce , u mnie tym razem marmolada z pigwy, świetnie się skomponowało.
Rogaliki znikają jeszcze ciepłe , pachnie w całym domu , nie można się oprzeć aby ich nie skosztować :)
Rogaliki drożdżowe z marmoladą |
5 dag drożdży
cukier wg gustu u mnie 3 łyżki + łyżeczka cukru z wanilią
do nadziania marmolada, twarda, u mnie z pigwy
*można nadziać owocami lub innymi dodatkami wg smaku
Z podanych składników zrobić ciasto ( można wszystko oprócz
mąki wymieszać mikserem , a następnie wyrobić rękoma z mąką) ja zmieszałam
drożdże z mlekiem i cukrem i wlałam do mąki.
Podzielić ciasto na 3 lub 4 części, i rozwałkować na kształt koła podzielić za pomocą radełka na równe części , ja dzielę na 8, na każdy kawałek nakładać nadzienie i zwijać tworząc rogaliki, można wierzch posmarować białkiem ułożyć na blaszce do pieczenia, robiąc dość duże odstępy, ponieważ rożki podwoją swoją objętość pieczemy najpierw nastawiając piekarnik na 60 stopni C ,i podpiekamy 15 minut aby podrosły, następnie podwyższamy temp. do 180 st.C i pieczemy około 20 minut , pisze około bo trzeba pilnować , jak rogaliki będą rumiane są gotowe. Albo odstawić surowe do wyrośnięcia i piec normalnie:)Upieczone studzimy, można później posypać cukrem pudrem , zrobić lukier albo polewę czekoladową.
Podzielić ciasto na 3 lub 4 części, i rozwałkować na kształt koła podzielić za pomocą radełka na równe części , ja dzielę na 8, na każdy kawałek nakładać nadzienie i zwijać tworząc rogaliki, można wierzch posmarować białkiem ułożyć na blaszce do pieczenia, robiąc dość duże odstępy, ponieważ rożki podwoją swoją objętość pieczemy najpierw nastawiając piekarnik na 60 stopni C ,i podpiekamy 15 minut aby podrosły, następnie podwyższamy temp. do 180 st.C i pieczemy około 20 minut , pisze około bo trzeba pilnować , jak rogaliki będą rumiane są gotowe. Albo odstawić surowe do wyrośnięcia i piec normalnie:)Upieczone studzimy, można później posypać cukrem pudrem , zrobić lukier albo polewę czekoladową.
tym razem miałam pomoc , Zuzia dumna , pięknie nakładała marmoladę :))
życzę smacznego :)
Załączam do kategorii "dla dzieci" ponieważ moja Zuzia za nimi przepada i dzielnie pomaga przy ich przygotowaniu:)
Uwielbiam rogaliki:) Moje dziecko lubi je ze mną przygotowywać. Wasze wyszły świetnie:)
OdpowiedzUsuńFrajda obopólna :) Dziękuje i pozdrawiam :)
UsuńMOja córka tez uwielbiała pomagać w kuchni, a teraz ciężko ją do zmywania nakłonić ;)
OdpowiedzUsuńZnam to, więc cieszę się chwilą :D
UsuńŚliczne rogaliki :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
Usuńa można zamiast mleka, dać wodę? - dziecie na mleko uczulone...
OdpowiedzUsuńProponuję mleko sojowe :)
Usuńniestety na soje też uczulona...
UsuńBiedactwo :(
UsuńWięc proszę zrobić z wodą, powinno być ok :)
No niestety, ale podobno ma wyrosnąć z tego :)
OdpowiedzUsuńSpróbuję zrobić z wodą i dam znać jak wyszło :)
Bułki i chlebek też na wodzie, wyjdzie na pewno :)
UsuńWyszły :) pyszme i się zjadły. Rogaliki są super :) i szybciutko się je robi :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo:)
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńa czy można te rogaliki zrobić z mrożonymi owocami?
Nie piekłam z mrożonymi, ale spróbuj i daj nam znać :)
UsuńZrobiłam na spróbowanie z wiśniami i wyszły dobre, aczkolwiek z marmoladą lepsze :)
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo :)
UsuńIle ma być tych drożdży bo nie bardzo wiem 1 dag?
OdpowiedzUsuńtak jak jest napisane, czyli 5 dag
Usuńzrobiłam dzisiaj, wyszły super !! Jedną część zrobiłam z malinami ze słoika a drugą z jabłkami z cynamonem. Rewelacja !! Bardzo dziękuję za przepis :*
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo, pozdrawiam )
Usuńpiekłam dzisiaj dla moich wnuków ale coś mi się wydaje że jutro muszę dopiec bo takie pyszne i szybko znikają,dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń