Zapraszam na przepyszną , chrupiąca i aromatyczna pizzę z dynią, salami i papryką. Ze świetnym sosem czosnkowo pomidorowym.
Nie sposób się jej oprzeć .Polecam.
Pizza z dynią i salami - pizza na chrupiącym i cienkim cieście |
Ciasto:
2,5 dag drożdży
165 ml ciepłej wody
25 dag pszennej mąki
55 ml oleju
Pół łyżeczki soli
¼ łyżeczki cukru
Pół łyżki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
Łyżka ziół dalmatyńskich
Sos:
Pomidory z bazylią w puszce 250 ml (można oczywiście dać świeże pomidory, obrane ze skórki i przyprawy)
10 ząbków czosnku marynowanego
Dodatki:
Dynia 10- 15 dag ( waga po obraniu)
15 – 18 plasterków salami dojrzewającego
Papryka żółta i zielona ( może być dowolna)
Por
Mozzarella tarta
Z podanych
składników wyrabiam ciasto drożdżowe, odstawiam aby
podrosło, w tym czasie przygotowuję
dodatki i sos.
Sos: pomidory przekładam do pojemniczka dodaję ząbki czosnku
marynowanego i rozdrabniam blenderem na
papkę.
Dynię kroję w cieniutkie plasterki, por myję i także kroję w
plasterki . Umyte i osuszone papryki
wydrążam i kroję w paski.
Teraz włączam piekarnik, wkładam do niego blaszkę na której
będzie się piekła pizza.
Ciasto dzielę na trzy części , każdy kawałek smaruję olejem
i formuję na papierze do pieczenia koła . Każde smaruję sosem i obkładam
dodatkami, wierzch posypuję mozzarellą.
Pizze przekładam na
gorącą blaszkę , piekę 20 minut w 190 st.C
*S*M*A*C*Z*N*E*G*O* !!!
Mmm ciekawe połączenie, pierwszy raz takie widzę! Z chęcią bym spróbowała bo wygląda super :D
OdpowiedzUsuńZachęcam do pieczenia, warto:)
UsuńCudowna! Ja kocham salami, ale w tej wersji jeszcze nie próbowałam! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle świetnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję☺
Usuń