Tym razem upiekłam pizze w wersji midi , na chrupiącym, cienkim spodzie.
Gdzieś wyczytałam że pizza będzie chrupiąca jeśli włożymy ja na gorącą blaszkę, jeśli nie mamy kamienia do pieczenia pizzy. Sprawdziłam i patent polecam.
Ciasto jest chrupiące i prze pyszne :)
Pizza z tuńczykiem i oliwkami |
Ciasto:
2,5 dag drożdży
165 ml ciepłego mleka
25 dag pszennej mąki
55 ml oleju
pół łyżeczki soli
¼ łyżeczki cukru
łyżeczka oregano
łyżeczka bazylii
pół łyżeczka słodkiej papryki
szczypta chilli
Dodatki:
Tuńczyk w sosie własnym lub w oleju ( 130 g kawałki )
Oliwki nadziewane łososiem (100 g)
Por
Sos pomidorowo czosnkowy :pomidory z bazylią w
puszce 250 ml +10 ząbków czosnku marynowanego -zmiksować
Ser żółty tarty
Przygotowujemy ciasto, mąkę przesiewam do miski dodaję
rozmieszane w wodzie drożdże i resztę
składników.
Zagniatam mięciutkie ciasto.
Jak podrośnie formuję trzy placki.
Piekarnik nagrzewam razem z blaszką.
Na placuszki wykładam
sos i rozkładam dodatki.
Tuńczyka odsączam z zalewy , por kroję w plasterki,
oliwki kroję na pół lub w plasterki , Wierzch posypuję serem żółtym. Piekę 20 minut w 190 st C
Pyszna, właśnie zrobiłam, mogę wysłać fotkę :)
OdpowiedzUsuńBędę wdzięczna :) Strasznie się cieszę że korzystacie z przepisów :)
UsuńPrzepadam za pizzą, ta wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda pysznie :) Az nabrałam ochoty na pizzę ;)
OdpowiedzUsuńZachęcam, domowe najlepsze )
Usuńtuńczyk i oliwki - pycha :) polecam jeszcze na wierzch rukolę :)
OdpowiedzUsuńNie cierpię rukoli, ale roszponka i owszem :)
UsuńBoska pizza :)
OdpowiedzUsuńOj tak :)
Usuń