środa, 10 lipca 2013

Wyniki konkursu Kamisa

Konkurs Kamisa dobiegł końca, wzięło w nim udział 10 osób, które zgłosiły w sumie 21 przepisów.  Całą galerię można podziwiać (TUTAJ)
  Serdecznie dziękuję całej wspaniałej dziesiątce za udział w zabawie, i zapraszam do następnych konkursów. 






Wybór jak zwykle trudny.... no ale trzeba było wybrać, a nam tak bardzo przypadł do gustu przepis Pyszny indyk grillowany w akompaniamencie salsy truskawkowej... jego autorką jest Jolanta Banaszak , serdecznie gratuluję Jolu, i proszę o przesłanie danych do wysyłki dla Kamisa na moją skrzynkę. 

Chcę jeszcze wyróżnić Monikę Piekarską, za spore zaangażowanie i dodanie aż 5-ciu pysznych przepisów , mam dla Ciebie Moniko nagrodę niespodziankę, proszę o przesłanie danych do wysyłki na moją skrzynkę;) 



A oto zwycięski przepis, wraz ze zdjęciem:)






Jolanta Banaszak

witam..oto i pyszny indyk grillowany w akompaniamencie salsy truskawkowej..Sama nie jestem jakimś wielkim zwolennikiem takich nietypowych połączeń, ale muszę przyznać, że duet bardzo smaczny. Salsa ostra, świetnie współgra z soczystym mięsem.

Składniki:

4-5 podłużnych pasków wyciętych z piersi indyka

Marynata:
2 łyżki miodu płynnego
1 łyżeczka soli czosnkowej Kamis
1 łyżeczka ostrej papryki Kamis
1 łyżka przyprawy do kurczaka złocistego Kamis
1 łyżka musztardy Dijon Kamis
1 łyżka pikantnego ketchupu
sok z połowy cytryny

Salsa:
pół szklanki pokrojonych w kosteczkę truskawek
łyżeczka płynnego miodu
łyżka soku z cytryny
chili pieprz cayenne Kamis
pieprz czarny mielony Kamis

Składniki na marynatę wymieszać i umieścić w niej mięso. Marynować 2h w lodówce.
Truskawki wymieszać z miodem i cytryną, a kiedy puści soki - doprawić przyprawami według uznania.
Mięso nadziać na patyczki do szaszłyków, nie usuwać nadmiaru marynaty, grillować z obu stron na brązowo złoty kolor. Podawać z salsą z truskawek

*Zapomniałam dodać, że do salsy jeszcze należy dodać łyżkę posiekanej, świeżej kolendry lub pół łyżeczki przyprawy kolendry Kamis

Jeszcze raz gratuluję wszystkim smacznych potraw, i zapraszam do kolejnych konkursów:)) 

3 komentarze:

  1. Ojej :) Dziękuję bardzo za wyróżnienie, bardzo bardzo bardzo się cieszę :):****

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratuluję raz jeszcze, i zapraszam znowu:)

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)