Kotleciki z kalafiora, brokuł i jajek, z dodatkiem bułki tartej ze złocistym lnem mielonym. Smaczne i pożywne.
Bułkę tartą ze złocistym lnem kosztowałam po raz pierwszy, ale nie ostatni, jest świetna, ma interesujący smak, doskonała odskocznia od tradycyjnej bułki tartej:)
Placuszki ( około 20 sztuk)
1 brokuł
1 kalafior
łyżeczka cukru
6 jajek ugotowanych na twardo + 2 surowe jajka
bułka tarta ze złocistym lnem mielonym, 2 łyżki do masy + do panierki
pieprz czosnkowy Kamis
szczypiorek u mnie suszony Kamis
olej do smażenia
Sos:
60 dag pieczarek
masło klarowane
przyprawy wg smaku
imbir Kamis
pieprz biały mielony Kamis
domowa Vegeta lub kucharek
200 ml śmietany 18 %
łyżka skrobi kukurydzianej
dodatkowo makaron u mnie świderki czaniecki
Brokuły i kalafiora myję dokładnie i gotuję w wodzie z
dodatkiem łyżeczki cukru. Po ugotowaniu
odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Całkiem zimne rozdrabniam w malakserze
razem z jajkami na twardo. Następnie
przekładam do miski, wbijam 1-2 surowe jajka, dodaję przyprawy i bułkę tartą,
całość dokładnie mieszam,( jeśli masa jest zbyt luźna należy dodać bułki
tartej) Z masy formuję placuszki i smażę
na rozgrzanym oleju, z obydwu stron.
Sos:
Pieczarki obieram i oczyszczam, obgotowuję , odcedzam i duszę na maśle klarowanym. Doprawiam , gdy są już miękkie zagęszczam
skrobią wymieszaną ze śmietaną.
Makron gotuję wg wskazań na opakowaniu, odcedzam. Podaję z sosem i kotlecikami.
Bardzo fajny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńwszystkie kotleciki są super.Smakują calej rodzince.Fajne przepisy.Polecem !!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo; )
Usuń