czwartek, 2 stycznia 2014

Sernik z brzoskwiniami i czekoladową pianką

Witam w Nowym Roku, i częstuję pysznym sernikiem z brzoskwiniami i czekoladową pianką;)


Kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
25 dag margaryny Kasia
5 żółtek z dużych jaj
Łyżeczka proszku do pieczenia
Ser:
Kg sera mielonego ( u mnie Pilos)
15 dag Kasi lub masła
1 jajko
2 budynie śmietankowe
2 łyżki cukru
Pianka:
¾ szklanki cukru
5 białek ( pozostałe z ciasta kruchego)
Szczypta soli
Budyń czekoladowy
Dodatkowo brzoskwinie z puszki  ( 5-6 połówek)





Najpierw przygotowuję  ciasto, z podanych składników dobrze zagniatam , dzielę go na dwie części, jedną  większa na spód, drugą  mniejszą  na wierzch, mniejszą formuję w kulę i wkładam do zamrażarki.  Spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (24 x 36 ) wylepiam  przygotowanym ciastem.

Masa serowa:
Margarynę  miksuję  z cukrami, dodaję porcjami ser, jajko i na koniec proszek budyniowy. Wszystko dokładnie miksuję. Gotową masę przekładam na ciasto.
Odsączone  brzoskwinie kroję na mniejsze kawałki i układam na wierzchu.

Pianka:
Białka ubijam z solą na sztywno, dodaję partiami cukier , na koniec przesiany budyń i delikatnie mieszam. Piankę wykładam na brzoskwinie.

Na wierz ścieram przymrożone ciasto kruche.

Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika, 180 st. C , piekę około godziny.

Po upieczeniu zostawiam w uchylonym piekarniku.





3 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...