Witam w Nowym Roku, i częstuję pysznym sernikiem z brzoskwiniami i czekoladową pianką;)
Kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
25 dag margaryny Kasia
5 żółtek z dużych jaj
Łyżeczka proszku do pieczenia
Ser:
Kg sera mielonego ( u mnie Pilos)
15 dag Kasi lub masła
1 jajko
2 budynie śmietankowe
2 łyżki cukru
Pianka:
¾ szklanki cukru
5 białek ( pozostałe z ciasta kruchego)
Szczypta soli
Budyń czekoladowy
Dodatkowo brzoskwinie z puszki ( 5-6 połówek)
Najpierw przygotowuję
ciasto, z podanych składników dobrze zagniatam , dzielę go na dwie
części, jedną większa na spód,
drugą mniejszą na wierzch, mniejszą formuję w kulę i wkładam
do zamrażarki. Spód blaszki wyłożonej
papierem do pieczenia (24 x 36 ) wylepiam
przygotowanym ciastem.
Masa serowa:
Margarynę
miksuję z cukrami, dodaję
porcjami ser, jajko i na koniec proszek budyniowy. Wszystko dokładnie miksuję.
Gotową masę przekładam na ciasto.
Odsączone brzoskwinie
kroję na mniejsze kawałki i układam na wierzchu.
Pianka:
Białka ubijam z solą na sztywno, dodaję partiami cukier , na
koniec przesiany budyń i delikatnie mieszam. Piankę wykładam na brzoskwinie.
Na wierz ścieram przymrożone ciasto kruche.
Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika, 180 st. C , piekę
około godziny.
Po upieczeniu zostawiam w uchylonym piekarniku.
Bardzo apetyczne ciasto! :)
OdpowiedzUsuńO mniam, bardzo smakowite ciacho :)
OdpowiedzUsuńDziękuję kochchani:)
OdpowiedzUsuń