Rozgrzewające, smaczne danie, można podać solo , z kaszą, makaronem lub pieczywem. Na koniec zagęszczam lekko śmietaną i skrobią.
60 dag mięsa z indyka ( u mnie z udźca)
50 ml oleju ryżowego lub z pestek winogron
Łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis
1-2 łyżeczki imbiru Kamis
Płaska łyżeczka curry indyjskiego Kamis
Łyżka czosnku w granulkach
Wegeta domowa do smaku
Sól morska Kamis wg smaku
Przyprawa ognista w młynku wg smaku Kamis
2 łyżki papryki słodkiej Kamis
2 łyżki śmietany 12 %
Łyżka skrobi kukurydzianej *ilości przypraw podałam orientacyjnie, należy dodać wg własnego gust
Umyte i osuszone mięso z indyka kroję na mniejsze kawałki ,
dodaję przyprawy oprócz słodkiej
papryki, dodaję olej, mieszam dokładnie całość i odstawiam do lodówki na co
najmniej pół godziny.
Po tym czasie mięso obsmażam i podlewam gorącą wodą, dodaję
sodką paprykę, i gotuje do miękkości mięsa, jakieś 40 minut. Na koniec zagęszczam lekko śmietaną i skrobią.
Podaję solo, doskonale smakuje także ze świeżym pieczywem,
makaronem lub kaszą.
Super, idealny obiad dla mnie :)
OdpowiedzUsuńTakie aromatyczne i rozgrzewające danie akurat na tak mroźną zimę :) W niektórych domach przydało by się zrobić takie smakowitości - dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa, i zachęcam do wypróbowania przepisu :)
OdpowiedzUsuńtakie jedzonko to ja lubię:) wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńdobry gulasz nie jest zły:)
OdpowiedzUsuń