Kapusta włoska duszona, jest doskonałym dodatkiem do panierowanych mięs, kotletów, kotletów mielonych, kurczaka czy ryb.
pół główki włoskiej kapusty
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
pęczek koperku
łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
sos sojowy
150 ml gęstej śmietany
łyżka skrobi kukurydzianej
sól morska do smaku
Kapustę myję i szatkuję, przekładam do rondla z masłem, mieszam aż masło się rozpuści, a kapusta
puści sok.
Czosnek obieram i kroję w plasterki, umyty i osuszony
koperek siekam drobno.
Do kapusty dodaję
pieprz, czosnek , posiekany drobniutko
koperek, oraz sos sojowy ( 1-2 łyżki)
Mieszam i duszę przez parę minut, następnie podlewam wodą,
tak aby przykryła lekko kapustę, przykrywam i duszę na małym ogniu do
miękkości.
Śmietanę mieszam ze skrobią i zagęszczam kapustę,
doprowadzam do wrzenia i gotowe. Można
doprawić solą i pieprzem , jeśli jest taka potrzeba.
Podaję do kotletów, mielonych, czy panierowanego kurczaka.
Fajna propozycja podania kapusty :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, a jaka pyszna :)
UsuńMam inny sposób na kapustę włoską.
UsuńKapustę pokroić na średniej wielkości kawałki, wrzucić do gotującej się wody (najlepiej w szerokim niewysokim garnku),po chwili dodać surowe ziemniaki ,połówki. Wszystko gotować aż warzywa będą bardzo miękkie, odsączyć i udusić, dodać sól, rozdrobniony czosnek oraz oliwę, dobrze wymieszać i jeść gorące jako danie obiadowe.
Ciekawy sposób, może wypróbuję :)
UsuńDziekuje!Bardzo dobry , prosty i szybki przepis - palce lizac , taka kapustka!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało :)
Usuń