wtorek, 7 stycznia 2014

Wołowy krupniczek

Zupa powstała przez przypadek... zamiast  żeberek odmroziła się wołowinka, a że smaki były na krupnik, powstał krupnik wołowy, przyznam że bardzo smaczny:)


Kawałek mięsa wołowego z kością  ( około 60 dag)
2  marchewki
Korzeń pietruszki
ćwiartka selera
por
3 ząbki czosnku
3 ziemniaki
pieprz czarny w ziarenkach
listek laurowy
ziele angielskie
sól
kasza perłowa  średnia ( na 3 l zupy 5 łyżek stołowych)
łyżeczka majeranku
opcjonalnie śmietana  





Najpierw gotuję wywar, mięso myję i zalewam zimną wodą, zagotowuję , zbieram  szumy, i dodaję przyprawy ( ziarenka pieprzu, listek laurowy i ziele ang. oraz sól ( łyżeczka). Gotuję do miękkości.

Następnie mięso wyciągam, studzę tak aby dało się obierać, obrane kroję drobno i dodaję ponownie do wywaru.
Warzywa obieram , myję , por kroję w piórka, czosnek  w plasterki, korzenie ścieram na drobnych oczkach, ziemniaki kroję w kostkę. Wszystko przekładam do garnka z mięsem. Kaszę przepłukuję na sicie i przekładam  do zupy. Dodaję pieprz młotkowany z kolendrą , majeranek i  czosnek niedźwiedzi. Gotuję do miękkości .

Na koniec doprawiam do smaku, pieprzem, solą i ew. przyprawą w płynie. Krupnik można zabielić śmietaną , lub dodać łyżeczkę już na talerzu, doskonale smakuje także bez niej.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...