czwartek, 9 stycznia 2014

Roladki z fetą i pieczarkami, w towarzystwie pappardelle

Soczyste mięso nadziane fetą i pieczarkami. Przepyszne-polecam!



Podwójna pierś z kurczaka
50 dag pieczarek
cebula
10 dag sera typu feta (Favita)
Olej ryżowy
Pieprz biały mielony  
Sól prowansalska z młynka 





Mięso dokładnie myję i przecinam wzdłuż na płaty. Każdy płat delikatnie rozklepuję w woreczku foliowym.  Mięso  delikatnie posypuję solą prowansalską   i pieprzem białym. Odstawiam.  W tym czasie obieram i kroję pieczarki. Nóżki odkładam osobno, większe kapelusze kroję na cztery części, mniejsze na połówki.  Zalewam grzyby wodą z odrobiną soli, zagotowuję. Następnie  odcedzam, przepłukuję pod bieżącą wodą i zostawiam oby odciekły z wody.
Cebulę obieram i drobno kroję. Obsmażam na oleju, dodaję większą część nóżek z pieczarek i duszę chwilę aż woda całkiem odparuje. Odkładam do wystudzenia.
Kapelusze obsmażam osobno, podlewając  odparowaną wodę, do momentu aż będą miękkie ale lekko chrupiące.  Doprawiam solą prowansalską .
Makaron gotuję  i odcedzam.
Wystudzone nóżki i cebulę przekładam do blendera i miksuję razem z fetą. Nie solę, ponieważ feta jest słona. Powstałą masę nakładam na płaty mięsa i zwijam jak roladki. Zwinięte wykładam na rozgrzany olej, obsmażam z każdej strony, podlewam delikatnie wodą i duszę pod przykryciem  15 minut.
Na talerz wykładam makaron, układam roladki  i  usmażone pieczarki.  



1 komentarz:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...