Soczyste mięso nadziane fetą i pieczarkami. Przepyszne-polecam!
Podwójna pierś z kurczaka
50 dag pieczarek
cebula
10 dag sera typu feta (Favita)
Olej ryżowy
Pieprz biały mielony
Sól prowansalska z młynka
Mięso dokładnie myję i przecinam wzdłuż na płaty. Każdy płat
delikatnie rozklepuję w woreczku foliowym.
Mięso delikatnie posypuję solą
prowansalską i pieprzem białym.
Odstawiam. W tym czasie obieram i kroję
pieczarki. Nóżki odkładam osobno, większe kapelusze kroję na cztery części, mniejsze
na połówki. Zalewam grzyby wodą z
odrobiną soli, zagotowuję. Następnie
odcedzam, przepłukuję pod bieżącą wodą i zostawiam oby odciekły z wody.
Cebulę obieram i drobno kroję. Obsmażam na oleju, dodaję
większą część nóżek z pieczarek i duszę chwilę aż woda całkiem odparuje.
Odkładam do wystudzenia.
Kapelusze obsmażam osobno, podlewając odparowaną wodę, do momentu aż będą miękkie
ale lekko chrupiące. Doprawiam solą
prowansalską .
Makaron gotuję i
odcedzam.
Wystudzone nóżki i cebulę przekładam do blendera i miksuję
razem z fetą. Nie solę, ponieważ feta jest słona. Powstałą masę nakładam na
płaty mięsa i zwijam jak roladki. Zwinięte wykładam na rozgrzany olej, obsmażam
z każdej strony, podlewam delikatnie wodą i duszę pod przykryciem 15 minut.
Na talerz wykładam makaron, układam roladki i
usmażone pieczarki.
Rewelacyjny obiad, pyszota!
OdpowiedzUsuń