poniedziałek, 20 stycznia 2014

Pizza z tuńczykiem i mozzarellą

Doskonała, jarska pizza, na cienkim, aromatycznym cieście z mąką pełnoziarnistą, z tuńczykiem, kukurydzą, cebulką i mozzarellą.


Ciasto , ilość na blaszkę 30 x 36 cm

2,5  dag drożdży
165 ml ciepłego mleka lub wody, lub pół na pół
12,5 dag pszennej mąki
12,5 dag mąki pszennej razowej
55  ml oleju ( u mnie ryżowy)
Pół łyżeczki soli
Szczypta  cukru
Łyżka ziół dalmatyńskich
Łyżka słodkiej papryki w proszku
Dodatki:
Mocno pikantny ketchup ( u mnie ognisty Kamisa) do posmarowania ciasta
200 -300 g tuńczyka w sosie własnym
Szklanka kukurydzy konserwowej
Po jednej cebuli białej i czerwonej
Ser mozzarella kosteczki do pizzy ( 25 dag )
15 -20 dag żółtego tartego sera ( gouda, edamski)





Ciasto:
Mąki wsypuję do miski, dodaję cukier, sól, przyprawy. W wodzie i mleku mieszam drożdże, i dodaję mieszankę do mąki, całość mieszam, następnie wyrabiam mięciutkie i elastyczne ciasto. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem, i rozciągam rękami na całej powierzchni.

Dodatki:
 Na cieście rozsmarowuję ketchup i posypuję suszonymi pomidorami z bazylią.
Posypuję częścią sera tartego, i rozkładam pokrojoną w półplasterki cebulę ( czerwoną i białą) . Następnie rozkładam odsączonego z sosu tuńczyka, posypuję odsączoną kukurydzą. Na wierzch rozkładam mozzarellę i resztę tartego sera.
Pizzę wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 25 minut ( do zrumienienia ciasta)
Jako dodatek proponuję pikantny ketchup i sos czosnkowy, pyszności. 







1 komentarz:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...