Doskonała, jarska pizza, na cienkim, aromatycznym cieście z mąką pełnoziarnistą, z tuńczykiem, kukurydzą, cebulką i mozzarellą.
Ciasto , ilość na blaszkę 30 x 36 cm
2,5
dag drożdży
165 ml ciepłego mleka lub wody, lub pół na
pół
12,5 dag pszennej mąki
12,5 dag mąki pszennej razowej
55
ml oleju ( u mnie ryżowy)
Pół łyżeczki soli
Szczypta cukru
Łyżka ziół dalmatyńskich
Łyżka słodkiej papryki w proszku
Dodatki:
Mocno pikantny ketchup ( u mnie ognisty Kamisa) do posmarowania
ciasta
2-3 łyżki pomidorów suszonych z bazylią Kamis
200 -300 g tuńczyka w sosie własnym
Szklanka kukurydzy konserwowej
Po jednej cebuli białej i czerwonej
Ser mozzarella kosteczki do pizzy ( 25 dag )
15 -20 dag żółtego tartego sera ( gouda, edamski)
Ciasto:
Mąki wsypuję do miski, dodaję cukier, sól, przyprawy. W wodzie i
mleku mieszam drożdże, i dodaję mieszankę do mąki, całość mieszam, następnie
wyrabiam mięciutkie i elastyczne ciasto. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną
papierem, i rozciągam rękami na całej powierzchni.
Dodatki:
Na cieście rozsmarowuję
ketchup i posypuję suszonymi pomidorami z bazylią.
Posypuję częścią sera tartego, i rozkładam pokrojoną w
półplasterki cebulę ( czerwoną i białą) . Następnie rozkładam odsączonego z
sosu tuńczyka, posypuję odsączoną kukurydzą. Na wierzch rozkładam mozzarellę i
resztę tartego sera.
Pizzę wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 25 minut (
do zrumienienia ciasta)
Jako dodatek proponuję pikantny ketchup i sos czosnkowy,
pyszności.
Bosko wygląda, świetne dodatki!
OdpowiedzUsuń