środa, 20 listopada 2013

Cukier z wanilią (domowy)

Założę się że wielu z Was nie wie że kupując cukier waniliowy nie ma pojęcia że używa cukru wanilinowego, który tylko pachnie lekko wanilią, bo nic więcej nie ma z nią wspólnego. Można poczytać o niej np tutaj ( KLIK

Zachęcam więc do zrobienia cukru z prawdziwą wanilią, jego aromat jest nieporównywalny z kupnym cukrem wanilinowym, i wystarcza  na bardzo długo.

Cukier z wanilią (domowy)






25 -30 dag drobnego cukru, białego lub trzcinowego




Drobny cukier   wsypuję do słoiczka, najlepiej taki z gumką, musi być szczelny.  Laski wanilii przecinam i dokładnie wyskrobuję z nich ziarenka, przekładam je do cukru. 

Laski wanilii łamię i także wkładam do słoiczka z cukrem. Całość trzeba przemieszać,  słoik zamknąć i odstawić . W między czasie potrząsam słoiczkiem aby wanilia ładnie się zmieszała z cukrem. 

Po tygodniu można już używać własnego cukru waniliowego .  



6 komentarzy:

  1. http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/11/konkurs-na-1-urodziny-bloga.html
    Zapraszam na konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Również zabieram się do robienia własnego cukru :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robię taki domowy cukier waniliowy:)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)