czwartek, 21 maja 2015

Zupa krem ziemniaczano szparagowy

Szparagowy szał trwa, oj  bardzo polubiliśmy te szparagi. 

Zachęcam do przygotowania takich dań, można przemycać niejadkom masę warzyw. 

Kremowe zupy są syte, zdrowe i smaczne. Smakują również dzieciaczkom. Nasza Zuza zajadała aż miło :)  

Często w dobrej cenie (3,99 zł) można dostać tutaj KLIK, więc warto kupić i pichcić ;)



pęczek zielonych szparagów ( 50 dag) 
1 kg ziemniaków 
korzeń pietruszki 
ćwiartka selera 
por 
3 ząbki czosnku 
½ łyżeczka Imbiru 
1-2 łyżeczki soli , wg smaku 
pieprz cytrynowy 
2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu 
groszek ptysiowy








Szparagi myję i odrywam twarde końce. Kroję na kawałki . Ziemniaki obieram, myję i kroję w dużą kostkę. Tak samo postępuję z pietruszką i selerem. Pora też kroję w grube plastry. 

Wszystkie warzywa przekładam do garnka i zalewam wodą, dodaję ząbki czosnku, sól . Gotuję do miękkości warzyw. Na koniec przyprawiam do smaku, imbirem, pieprzem cytrynowym i ewentualnie solę. 

Wyciągam z zupy szparagi z główkami i odkładam. Do garnka z zupą dodaję 2 łyżki śmietany i miksuję całość blenderem na krem. 

 Nakładam na talerze, dodaję odłożone szparagi i groszek ptysiowy. 
Smacznego. 











5 komentarzy:

  1. Bardzo smaczna zupa i pięknie wygląda. W końcu chodzi o to, żeby kusiła. Mnie skusiła... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego połączenia smaków jeszcze nie próbowałam! Czas to zmienić ;)!

    OdpowiedzUsuń
  3. jakoś tak się złożyło, że zupki ze szparagów jeszcze nie robiłam, a szkoda, bo je uwielbiam. twoja zupka wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...