Szparagowy szał trwa, oj bardzo polubiliśmy te szparagi.
Zachęcam do przygotowania takich dań, można przemycać niejadkom masę warzyw.
Kremowe zupy są syte, zdrowe i smaczne. Smakują również dzieciaczkom. Nasza Zuza zajadała aż miło :)
Często w dobrej cenie (3,99 zł) można dostać tutaj KLIK, więc warto kupić i pichcić ;)
pęczek zielonych szparagów ( 50 dag)
1 kg ziemniaków
korzeń pietruszki
ćwiartka selera
por
3 ząbki czosnku
½ łyżeczka Imbiru
1-2 łyżeczki soli , wg smaku
pieprz cytrynowy
2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu
groszek ptysiowy
Szparagi myję i odrywam twarde końce. Kroję na kawałki . Ziemniaki obieram, myję i kroję w dużą kostkę. Tak samo postępuję z pietruszką i selerem. Pora też kroję w grube plastry.
Wszystkie warzywa przekładam do garnka i zalewam wodą, dodaję ząbki czosnku, sól . Gotuję do miękkości warzyw. Na koniec przyprawiam do smaku, imbirem, pieprzem cytrynowym i ewentualnie solę.
Wyciągam z zupy szparagi z główkami i odkładam. Do garnka z zupą dodaję 2 łyżki śmietany i miksuję całość blenderem na krem.
Nakładam na talerze, dodaję odłożone szparagi i groszek ptysiowy.
Smacznego.
Bardzo smaczna zupa i pięknie wygląda. W końcu chodzi o to, żeby kusiła. Mnie skusiła... :)
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to bardzo :)
UsuńTakiego połączenia smaków jeszcze nie próbowałam! Czas to zmienić ;)!
OdpowiedzUsuńjakoś tak się złożyło, że zupki ze szparagów jeszcze nie robiłam, a szkoda, bo je uwielbiam. twoja zupka wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPolecam i zapraszam na konkurs :)
Usuń