Świetna zupa kremowa, odpowiednio gęsta i dobrze doprawiona, lekko pikantna, tak jak lubimy;)
Dzisiaj zrobiona ze szparagów zielonych i białych, można całość zmiksować, lecz przy niewielkim nakładzie pracy, mamy zupkę dwukolorową, która ślicznie się prezentuje i doskonale smakuje;)
udko z kurczaka lub 4 skrzydełka
marchewka
2 pietruszki
połowa selera
3 ząbki czosnku
50 dag białych szparagów
50 dag zielonych szparagów
80 dag ziemniaków
groszek konserwowy
3 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego
pół łyżeczki imbiru
sól i biały pieprz
grzanki lub groszek ptysiowy
Najpierw gotuję wywar z mięsem i przyprawami. Kiedy mięso jest miękkie, wyciągam je i odstawiam. Dodaję umyte i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa ( ziemniaki, pietruszki marchew i seler)oraz czosnek.
Po 10 minutach dodaje szparagi. Białe najpierw obieram, odcinam zdrewniałe łodyżki, kroję na kawałki, z zielonych odłamuje tylko twarde łodyżki, nie obieram. Gotuję całość kolejne 10 minut.
Teraz przecedzam warzywa. Przygotowuje dwa garnki, do jednego oddzielam połowę ziemniaków, pietruszki i selera , oraz białe szparagi, do drugiego połowę białych warzyw, zielone szparagi i groszek konserwowy( zostawiam pełną łyżkę groszku do ozdoby)
Warzywa zalewam rosołem ( po połowie) Obieram mięso i także rozdzielam po równo do każdego garnka. Do białych warzyw dodaję 2 łyżki śmietany. Następnie zupy miksuję. Przyprawiam do smaku, solą, imbirem i białym pieprzem.
Nalewam na talerze, z jednej strony krem biały z drugiej zielony, można także zrobić coś na kształt „zebry” Nalewam kremy naprzemiennie, raz biały raz zielony, znowu biały….
Podaję z groszkiem ptysiowym lub grzankami czosnkowymi
SMACZNEGO!!!
Pięknie podany krem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńPyszna zupka i do tego pięknie podana! Super :)
OdpowiedzUsuńOj pyszna :) Dziękuję :)
UsuńPodanie - zniewalające ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuń