poniedziałek, 25 maja 2015

Tort kokosowo czekoladowo truskawkowy

Tort upiekłam na szóste urodziny wnusi. 

Kierowałam się jej smakami, lubi kokos, czekoladę i truskawki. Więc taki jest smak tego tortu, truskawkowo kokosowo czekoladowy.
  Wszystkim bardzo smakował, więc podzielę się z Wami przepisem.  
Może ktoś się skusi? Jeśli tak to będzie mi bardzo miło;)























Biszkopt kakaowy: 

7 jajek 

szczypta soli 

½ szklanki cukru 

1 i ½ szklanki mąki pszennej 

budyń czekoladowy 

Łyżeczka proszku do pieczenia 

Blat kokosowy: 

3 białka 

10 dag cukru 

15 dag kokosu drobnego 


Masa: 

3 tabliczki białej czekolady ( 30 dag) 

400 ml śmietanki 30% 

25 dag mascarpone 

15 -20 dag truskawek pokrojonych w malutką kosteczkę 

Dodatkowo: 

Dżem ( smak truskawka, lub brzoskwinia) 

Na wierzch, kremówka + masa śmietankowa malinowa 

Podłużne biszkopty 

Czekoladowe motyle 

Opłatkowe kwiatuszki 

Posypki cukrowe 

4 truskawki do ozdoby 

Nasączenie: 

Woda + sok z limonki lub cytryny





Biszkopty piekę dzień wcześniej, są lepsze do obróbki.

Biszkopt kakaowy:

Od żółtek oddzielam białka, ubijam je ze szczypta soli na sztywno, dodaję po łyżce cukru , następnie po żółtku i miksuje /ubijam na najwolniejszych obrotach miksera. Mąkę , budyń i proszek do pieczenia przesiewam i dodaję partiami do ubitej masy, mieszam już wtedy delikatnie łyżką. 

Dno tortownicy wykładam papierem.

Ciasto przekładam do tortownicy ( 28 cm) piekę 40 minut w 180 st. C Zimne przekrawam na dwa blaty.

Biszkopt kokosowy:

Białka ubijam ze szczyptą soli i cukrem na sztywno, na koniec mieszam z wiórkami kokosowymi . 

Przekładam na tortownicę ( dno wyłożone papierem, 28cm) piekę 15 minut w 175 st. C . 

Masa:

Śmietankę mocno podgrzewam, prawie do zawrzenia, odstawiam i łamię czekoladę, czekam chwilkę , jak czekolada zacznie się roztapiać, mieszam do całkowitego połączenia się składników. Studzę, zimną wkładam do lodówki, można przygotować masę wieczorem i ubijać rano, ja chłodziłam 5 godzin. Po tym czasie ubijam, do momentu aż zgęstnieje, pod koniec dodawałam po łyżce mascarpone. Mieszam z truskawkami.

Przełożenie:

Kakaowe blaty nasączam mocno wodą z sokiem z limonki.

Na pierwszy spód kakaowy wykładam połowę masy śmietankowej. Blat kokosowy smaruję dżemem, nakładam na masę smarowanym. Teraz smaruję wierzch kokosowego i nakładam drugą część masy z truskawkami, nakrywam drugim blatem kakaowym. 

Teraz dekoruję wierzch tortu. Ubiłam do tego celu śmietankę z masą śmietankową malinową. Można ozdobić ubitą śmietaną z fixem. 

Boki smaruję masą i obkładam biszkoptami. Obwiązałam wstążką. Tort trzeba schłodzić Na pół godzinki przed podaniem wyciągnąć z lodówki. Najlepiej kroić nożem moczonym w ciepłej wodzie.










Smacznego!!! 






Wiosenne słodkości!

9 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...