Marchewka z groszkiem, zawsze ją lubiłam. To doskonały dodatek do obiadu.
Zarówno do dań mięsnych, jak i jarskich. U nas często do kotletów mielonych, do schabowego lub jajka sadzonego.
W sumie pasuje do wszystkich panierowanych potraw.
Można użyć świeżych warzyw, lub mrożonych.
40 dag marchewki z groszkiem ( mrożona)
2 łyżki masła klarowanego
5-6 kulek pieprzu czarnego
6 szalotek
3 ząbki czosnku
sól
pieprz mielony
łyżka skrobi do zagęszczenia
marchewka z groszkiem -krok po kroku |
Masło rozpuszczam w szerokim rondlu.
Szalotki i czosnek obieram i kroję w plasterki. Wrzucam na rozgrzane masło i podsmażam, często mieszając.
Dodaję pieprz, sól i wsypuję warzywa, chwilkę duszę i podlewam gorącą wodą. Gotuję do miękkości, jakieś 15 minut.
Na koniec zagęszczam delikatnie skrobią kukurydzianą, rozmieszaną w zimnej wodzie.
Doprawiam do smaku i podaję.
marchewka z groszkiem i jajko sadzone |
marchewka z groszkiem i mielony |
uwielbiam ale stanowczo za rzadko ją robię.
OdpowiedzUsuńz mrożonki idzie szybciutko, niecałe pół godzinki i mamy pyszny dodatek :)
UsuńNie jadłam tego dania od czasów przedszkola i chyba muszę kiedyś zrobić, żeby przypomnieć sobie ten smak; )
OdpowiedzUsuńU mnie często była podawana z mięsem, smak dzieciństwa u babci. Ciekawy blog, obserwuję i zapraszam do siebie:)
OdpowiedzUsuńhttp://studentnadiecie.blogspot.com/
Dziękuję, odwiedzę z przyjemnością :)
Usuńteż lubię :) tylko ostatnio dość rzadko robię taką marchewkę
OdpowiedzUsuńtrzeba to nadrobić ;)
Usuń