niedziela, 17 maja 2015

Sernik królewski

Jakiś czas temu natknęłam się na ten przepis  i tak za mną łaził że musiałam go upiec. 

Nazwa prawidłowa, sernik w iście  królewskim stylu, pyszny, otulony chrupiącym, kakaowym ciastem.

 Zasmakował całej rodzince, jedli jeszcze lekko ciepły :D 

Polecam wszystkim "sernikożercom" , będziecie zachwyceni ;) 


















*sernik podany na talerzyku z serii MALTA od Porcelana Bogucice


*kawa w filiżance ANTONIO od Porlcelana Bogucice





Ciasto:

50 dag mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki gorzkiego kakao

15 dag cukru pudru

20 dag masła

2 żółtka

4 łyżki gęstej śmietany

Masa serowa:

1 kg sera mielonego
 ( użyłam sprawdzonego sera z wiaderka)

5 jajek + białko z ciasta

25 dag masła lub Kasi

¾ szklanki cukru + pełna łyżka cukru z wanilią

1 budyń śmietankowy

opcjonalnie ¾ - 1 szklanka rodzynek



Ciasto:
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao, przesiewam do dużej miski, dodaję resztę składników i zagniatam ciasto. Rozdzielam do dwóch woreczków i  wkładam do zamrażarki na 
jakieś półtorej godziny.


Masa serowa:
Białka oddzielam od żółtek, ubijam razem z odłożonym z ciasta, ze szczyptą soli na sztywno.

Osobno ubijam żółtka z cukrem , aż masa podwoi swoją objętość a cukier się rozpuści.  Dodaję porcjami masło, cały czas miksując. Wsypuje delikatnie budyń i dodaję po łyżce sera.  Na koniec  przekładam wcześniej ubitą pianę z białek,  mieszam całość łyżką.

 Rodzynki dodaję na koniec i delikatnie mieszam z resztą.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( 35 x 24), ścieram na tarce jedną połowę schłodzonego ciasta, ugniatam je troszkę i wykładam masę serową. Na wierz trę drugą połowę ciasta.

Wkładam ciasto do nagrzanego piekarnika, piekę w 180 st C 60 minut. Grzałka góra - dół.

Studzę w uchylonym piekarniku.

Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem, wg smaku i gustu. 

Sernik królewski 

Sernik królewski 

Sernik królewski 

Sernik królewski 

Sernik królewski 

Sernik królewski 

Sernik królewski 

Sernik królewski 



20 komentarzy:

  1. Serniki to moje ulubione ciasta :)
    http://wolnym-krokiem.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam serniki! taki to moje wspomnienie z dzieciństwa - moja mama robiła go na każde święta, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Koło sernika nie przejdę obojętnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam ochotę dzisiaj upiec ten smakowity serniczek ;) Czy budyń ma być z cukrem, czy bez? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Iście królewski, taki z kruszonką bardzo lubię a sama nie piekę nie wiem czemu :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy to ciasto mam wyrabiać tak jak kruche tzn.zimne masło i szybko wyrabiać ?
    pozdrawiam acia121

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, ja miałam miękkie masło, ważne aby potrzymać dość długo wyrobione w zamrażarce, bo inaczej źle się trze :)

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedż. Planuję zrobić ten sernik na niedzielę , choć trochę się boję bo nie wiedzieć czemu ciasto kruche to moja "pięta achillesowa".

      Usuń
    3. Będzie dobrze:) Zapraszam więc do konkursu:)

      Usuń
  7. Uwielbiam serniki <3
    Ten królewski sernik wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa:) Zapraszam na konkurs :)

      Usuń
  8. Czy budyn ma być na 0.5 l mleka?

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...