Jakiś czas temu natknęłam się na ten przepis i tak za mną łaził że musiałam go upiec.
Nazwa prawidłowa, sernik w iście królewskim stylu, pyszny, otulony chrupiącym, kakaowym ciastem.
Zasmakował całej rodzince, jedli jeszcze lekko ciepły :D
Polecam wszystkim "sernikożercom" , będziecie zachwyceni ;)
*sernik podany na talerzyku z serii MALTA od Porcelana Bogucice
*kawa w filiżance ANTONIO od Porlcelana Bogucice
Ciasto:
50 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki gorzkiego kakao
15 dag cukru pudru
20 dag masła
2 żółtka
4 łyżki gęstej śmietany
Masa serowa:
1 kg sera mielonego
( użyłam sprawdzonego sera z wiaderka)
5 jajek + białko z ciasta
25 dag masła lub Kasi
¾ szklanki cukru + pełna łyżka cukru z wanilią
1 budyń śmietankowy
opcjonalnie ¾ - 1 szklanka rodzynek
Ciasto:
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao, przesiewam do dużej
miski, dodaję resztę składników i zagniatam ciasto. Rozdzielam do dwóch woreczków
i wkładam do zamrażarki na
jakieś
półtorej godziny.
Masa serowa:
Białka oddzielam od żółtek, ubijam razem z odłożonym z
ciasta, ze szczyptą soli na sztywno.
Osobno ubijam żółtka z cukrem , aż masa podwoi swoją
objętość a cukier się rozpuści. Dodaję
porcjami masło, cały czas miksując. Wsypuje delikatnie budyń i dodaję po łyżce
sera. Na koniec przekładam wcześniej ubitą pianę z białek, mieszam całość łyżką.
Rodzynki dodaję na
koniec i delikatnie mieszam z resztą.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( 35 x 24),
ścieram na tarce jedną połowę schłodzonego ciasta, ugniatam je troszkę i
wykładam masę serową. Na wierz trę drugą połowę ciasta.
Wkładam ciasto do nagrzanego piekarnika, piekę w 180 st C 60
minut. Grzałka góra - dół.
Studzę w uchylonym piekarniku.
Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem, wg smaku i
gustu.
Sernik królewski |
Sernik królewski |
Sernik królewski |
Sernik królewski |
Sernik królewski |
Sernik królewski |
Sernik królewski |
Sernik królewski |
Serniki to moje ulubione ciasta :)
OdpowiedzUsuńhttp://wolnym-krokiem.blogspot.com
Nasze też )
UsuńWygląda pysznie ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam serniki! taki to moje wspomnienie z dzieciństwa - moja mama robiła go na każde święta, pycha!
OdpowiedzUsuńU mnie po raz pierwszy, ale nie ostatni:)
UsuńKoło sernika nie przejdę obojętnie!
OdpowiedzUsuńMój M. też ;D
UsuńMam ochotę dzisiaj upiec ten smakowity serniczek ;) Czy budyń ma być z cukrem, czy bez? :)
OdpowiedzUsuńBudyń bez cukru:) Zapraszam na konkurs :)
UsuńIście królewski, taki z kruszonką bardzo lubię a sama nie piekę nie wiem czemu :-)
OdpowiedzUsuńCzas to nadrobić :)
UsuńCzy to ciasto mam wyrabiać tak jak kruche tzn.zimne masło i szybko wyrabiać ?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam acia121
Witaj, ja miałam miękkie masło, ważne aby potrzymać dość długo wyrobione w zamrażarce, bo inaczej źle się trze :)
UsuńBardzo dziękuję za odpowiedż. Planuję zrobić ten sernik na niedzielę , choć trochę się boję bo nie wiedzieć czemu ciasto kruche to moja "pięta achillesowa".
UsuńBędzie dobrze:) Zapraszam więc do konkursu:)
UsuńUwielbiam serniki <3
OdpowiedzUsuńTen królewski sernik wygląda bajecznie :)
Dziękuję za miłe słowa:) Zapraszam na konkurs :)
UsuńCzy budyn ma być na 0.5 l mleka?
OdpowiedzUsuńTak :)
Usuń