Szybko i smacznie, tak lubię. Mięciutkie i soczyste udka z ziemniakami, doskonały obiad przy minimalnym nakładzie pracy.
Nie trzeba nam żadnych gotowców typu "pomysł na.." Sami dobieramy przyprawy i dodatki:)
Mięsko pieczemy razem z ziemniakami, można dodać też inne warzywa, takie jak marchew, brukselka, kapusta, fasolka szparagowa, co tylko lubimy;)
Smaczne
i aromatyczne danie, które praktycznie robi się samo :)
2 udka z kurczaka
5- 6 ziemniaków
4 ząbki czosnku
3 cebule
zioła prowansalskie
tymianek
oregano
papryka słodka
sól
odrobina chilli
Udka myję i dokładnie nacieram przyprawami , przyprawy wcześniej mieszam.
Obrany czosnek i cebulę, kroję na kawałki i obkładam nimi udka, mieszam całość, przekładam do worka i wkładam do lodówki, najlepiej na całą noc.
Po tym czasie, do mięsa dodaję obrane i pokrojone na ćwiartki ziemniaki, posypuję jeszcze ziołami, mieszam całość, zamykam worek do pieczenia, (można zrobić dziurki aby nie popękał w czasie pieczenia)
Piekę jakieś 70 -80 minut w 190 st C
Podałam z surówką.
uwielbiam pieczenie mięs w rękawie, zawsze wychodzi soczyste :)
OdpowiedzUsuńa do tego prawie samo sie robi;)
Usuń