Ciasto chyba wszystkim znane, piekłam go wiele razy, tym razem uprościłam sobie wykonanie, na spód dałam biszkopciki.
Wyszło pyszne ciasto na zimno, dzieci bardzo go lubią.
Masa budyniowa na soku Kubuś, jest pyszna i zasmakuje każdemu. Moje łasuchy, duże i mały, pałaszowały aż miło:)
1 l soku Kubuś lub „kubusiopodobny”
polecam z smak ulubiony
3 budynie śmietankowe bez cukru
2 galaretki brzoskwiniowe, jeśli sok zielony, to galaretki
zielone ..
10 dag masła
okrągłe biszkopty 20-24 sztuki
delicje brzoskwiniowe 20 -24 sztuki
2 śnieżki + 400 ml
mleka lub śmietanka kremówka
2 galaretki poziomkowe + 400 ml wody
cukiereczki- posypka
Na soku Kubuś,
gotujemy budynie, można wsypać je od razu i porządnie wymieszać aby nie
było grudek i zagotować, tylko trzeba
często mieszać, lub ugotować tradycyjnie, czyli w niewielkiej ilości
soku rozmieszać budyń i wlać na gotujący się sok.
Do gorącego budyniu wsypać galaretki, wymieszać ,
dodać masło i znowu wymieszać dokładnie.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,(38 x 27) układam
biszkopty, wylewam gorącą masę, jak troszkę przestygnie, ale nie całkiem, wykładam
delicje, czekoladą do góry.
Odstawiam do wystudzenia.
Galaretki poziomkowe rozpuszczam w 400 ml gorącej wody,
studzę .
Następnie przygotowuje masę śmietankową.
Śnieżki ubijam z mlekiem wg wskazań producenta, można ubić śmietankę
kremówkę, będzie mniej słodko. Do ubitej
wlewam powoli zimne galaretki, cały czas miksując.
Masę wylewam na delicje.
Odstawiam do lodówki.
Wierzch ozdobiłam
kolorowymi posypkami.
Ślicznie wygląda takie kolorowe :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ;)
UsuńAle smacznie wygląda :) Kiedyś robiłam coś podobnego na biszkopcie, a tutaj wersja bez pieczenia. Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńŚwietnie wyglada wlasnie go zrobiłam dziecku na roczek 😀
OdpowiedzUsuńMIło mi bardzo :)
Usuń