Pyszna, chrupiąca pizza z szynką i dwoma serami.
Jeśli nie mamy kamienia( jak ja), warto nagrzać blaszkę, spód jest chrupiący i o niebo lepszy.
Do pizzy polecam sos chrzanowy, pyszotka;)
Ciasto:
350 g mąki pszennej
5 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 i 1/2 łyżeczki soli
30 ml oliwy z oliwek
250 ml ciepłej wody
1 łyżka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
Dodatki:
Pomidory z czosnkiem z puszki (400 g)
Szynka drobiowa w plasterkach
2-3 kulki mozzarelli
6 plasterków sera żółtego
Sos:
Pomidory przekładam do wysokiego pojemnika, solę do smaku i miksuję.
Dodatki:
Mozzarellę kroję w plastry, szynkę kroję w paski . Plasterki sera żółtego, dzielę na mniejsze.
Najpierw przygotowuję
drożdże, mieszam je w ciepłej wodzie z cukrem i łyżeczką mąki. Odstawiam na jakieś 10 -15 minut.
Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, suszone pomidory i mieszankę z drożdżami, zagniatam elastyczne ciasto. Odstawiam znowu na 10
minut, po tym czasie dodaję oliwę i ponownie zagniatam ciasto. Nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia
( około godzinki)
Po tym czasie
rozciągam ciasto na papierze do pieczenia na wielkość blaszki, można sobie pomóc natłuszczając ręce oliwą,
(blaszka duża z wyposażenia piekarnika)
Pustą blaszkę wkładam do nagrzanego piekarnika.
Na ciasto nakładam sos, rozsmarowuję go i układam dodatki, najpierw plastry mozzarelli, następnie
paseczki szynki i na wierzch ser żółty.
Na mocno rozgrzaną blaszkę przeciągam, ostrożnie papier z ciastem. Wkładam do piekarnika i piekę do zrumienia ciasta w 200 st C.
Podaje z sosem chrzanowym.
SMACZNEGO :)
Ale ona musi być dobra!
OdpowiedzUsuńAż za bardzo ;D
UsuńTez mam słabość do domowej pizzy - a potem tyłek tylko rośnie :} Ale co poradzić, kiedy ona jest taka dobra ?
OdpowiedzUsuńDobra, dobra, o nieba lepsza niż kupna :)
UsuńNie ma to jak domowa pizza, to takie dobre a kaloryczne i czemu coś co dobre nie dobre dla naszej figury. Ale co tam nam się tez coś należy od życia. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRaz za czas można::)
Usuń